Διεθνή

TikTok: Πρόστιμο 2,4 εκατ. δολάρια για ανακριβή δεδομένα σε τομείς ασφαλείας

TikTok: Πρόστιμο 2,4 εκατ. δολάρια για ανακριβή δεδομένα σε τομείς ασφαλείας Φωτογραφία: EPA/ CLEMENS BILAN
Το Tiktok αποδέχτηκε την ποινή και απολογήθηκε.

Η Ofcom, η αρμόδια Βρετανική αρχή έβαλε πρόστιμο ύψους 2,4 ελατ. δολαρίων στο TikTok επειδή δεν κατάφερε να απαντήσει με ακρίβεια και σαφήνεια σε αίτημα που αφορούσε πληροφορίες για τους γονικούς ελέγχους στην πλατφόρμα.

Η έρευνα της βρετανικής αρχής αποκάλυψε ότι υπήρχαν πολλά κενά στην ασφάλεια σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες για το μοίρασμα των βίντεο στην πλατφόρμα.
Το Τiktok, είπε ότι έχει μη σαφείς ελέγχους που οδήγησαν σε ανακριβή υποβολή δεδομένων στην Ofcom και επίσης άργησε να επιστήσει την προσοχή του στη Ofcom για άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων.

Το πρόστιμο περιλαμβάνει 25% μείωση, από το πρόστιμο που κανονικά θα επέβαλε η Oxfam, επειδή το TikTok δέχτηκε τα στοιχεία της έρευνας και δεσμεύτηκε να διευθετήσει την υπόθεση. Η υπηρεσία πληροφοριών έχει σκοπό την προστασία των θεατών και ακροατών των βρετανικών Μέσων από προσβλητικό ή άλλου είδους περιεχόμενο.

Η υπηρεσία αναζητούσε πληροφορίες από το TikTok για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών από επιβλαβές περιεχόμενο. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας ήταν το Tiktok να παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους γονικούς ελέγχους. Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας κατά την Ofcom ώστε να συμβάλει στην πρόσβαση της προστασίας των εφήβων αλλά και για να ενδυναμώσει τους γονείς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για το ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Το TikTok απάντησε στο αίτημα της Ofcom στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023. Την 1η Δεκεμβρίου το Tiktok επισήμανε ότι οι πληροφορίες που είχε παράσχει δεν ήταν ακριβείς και ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσει τι προκάλεσε αυτές τις ανακρίβειες. Η Ofcom στη συνέχεια ξεκίνησε και αυτή έρευνα στις 14 Δεκεμβρίου για το αν η εταιρεία απέτυχε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της να απαντά σε ανάλογα αιτήματα για παροχή πληροφοριών.

Η πλατφόρμα δεν παρείχε ακριβείς πληροφορίες μέχρι τις 28 Μαρτίου του 2024, επτά μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίες που είχε. «Όταν απαιτούμε πληροφορίες πρέπει να είναι ακριβείς και να υποβάλλονται έγκαιρα» είπε η επικεφαλής της Ofcom, Suzanne Cater. «Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα στην περίπτωση που κάποια εταιρεία δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις»

Εκπρόσωπος του TikTok απάντησε με δήλωση στο The Hollywood Reporter ότι «Παρείχαμε ακούσια ανακριβείς πληροφορίες στην Ofcom αναφορικά με τη γονική ασφάλεια στη Βρετανία. Αυτό μείωσε σημαντικά τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτό το συγκεκριμένο εργαλείο για τους γονείς».

Στην ίδια δήλωση η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για το λάθος της και την όποια αναστάτωση ενδεχομένως να προκάλεσε ενώ δήλωσε πως θα συνεργαστεί στο έπακρο με την Ofcom προς τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών της πλατφόρμας.