Life

Τον κακοποιούσε η πρώην σύντροφός του, έχασε σχεδόν 30 κιλά, δεν τον άφηνε ούτε την τουαλέτα να χρησιμοποιεί

Τον κακοποιούσε η πρώην σύντροφός του, έχασε σχεδόν 30 κιλά, δεν τον άφηνε ούτε την τουαλέτα να χρησιμοποιεί Φωτογραφία: UNSPLASH
Ο 41χρονος άνδρας μίλησε για την κακοποίηση που έζησε από την πρώην σύντροφό του.

Είκοσι μήνες ποινή φυλάκισης επέβαλε δικαστήριο της Βρετανίας σε μία γυναίκα για την κακοποιητική συμπεριφορά στον πρώην σύντροφό της. Ο άνδρας μίλησε για το πώς ήλεγχε τη διατροφή το σε σημείο να χάσει σχεδόν 30 κιλά, τον δάγκωνε ενώ τον εμπόδιζε να χρησιμοποιεί ακόμα και την τουαλέτα.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε online τον Ιούλιο του 2021 και ξεκίνησε η σχέση όπου όλα πήγαιναν καλά ανάμεσα στον Gareth Jones και την Sarah Rigby και οι δύο 41 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Cheshire. «Σκεφτόμουν, μα πόσο υπέροχη είναι. Ότι αυτή είναι για το υπόλοιπο της ζωής μου και η σχέση θα μπορούσε να προχωρήσει. Ήταν πάρα πολύ δυνατό» είπε ο Gareth Jones.

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν απότομα. Μέσα στους επόμενους μήνες, η χειραγώγηση της Rigby ήταν ξεκάθαρη. Ανάγκασε τον σύντροφό της να μετακομίσει σπίτι της στο Winsford, όπου του ζήτησε να πληρώνει νοίκι, παρά το γεγονός ότι σπίτι άνηκε στον πατέρα της, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύντομα ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών του, τον ξέκοψε από τους φίλους και τους συγγενείς του και του επέβαλε αυστηρούς κανόνες. Παρά το γεγονός ότι εκείνος εργαζόταν από το σπίτι δεν του επιτρεπόταν να μένει μόνος του σπίτι, και δεν πήρε ποτέ το κλειδί του σπιτιού.

Η Rigby δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να κάνει ντους και τον έψαχνε όταν έμπαινε και έβγαινε από το σπίτι προκειμένου διασφαλίσει ότι δεν είχε πάρει κάτι, χωρίς την άδειά της, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Rigby επέβαλε τους σκληρούς της κανόνες ακόμα και στη διατροφή του. Στην περίπτωση, δε, που δεν τους ακολουθούσε κατά γράμμα, ξεκινούσε η κακοποίηση: τον εμπόδιζε να φάει, του επιτίθετο με δαγκωματιές, κλωτσιές και γρατσουνιές, αναφέρει το BBC.

«Με ανάγκαζε να κοιμάμαι στο πάτωμα χωρίς σκεπάσματα αν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήθελε αυτή. Ως τιμωρία. Δεν μου επιτρεπόταν να κάνω μπάνιο, να ξυριστώ ή να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα. Έπρεπε να κρατιέμαι και να πηγαίνω τουαλέτα στο τοπικό σούπερ μάρκετ, την παμπ ή το εστιατόριο» είπε ο Jones.

Για να δείξει τον βαθμό κακοποίησης που υπέστη, ο Jones ανακάλεσε και ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λονδίνο..
Το ζευγάρι επισκέφθηκε τα Harrods, και εκείνη του είπε «δεν φεύγουμε αν δεν μου αγοράσεις κάτι ακριβό» Με έπιασε με τα νύχια της από το πουλόβερ μου, το μπράτσο μου αιμορραγούσε, μέχρι που με ανάγκασε να της αγοράσω κάτι ακριβό» είπε.

Ωστόσο δεν έλειπαν ούτε η λεκτική και ψυχολογική βία. Τον αποκαλούσε «χοντρό, άσχημο και αηδιαστικό] είπε η αστυνομία. Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, όλη αυτή η κακοποίηση τον οδήγησε στην απώλεια 28,5 κιλών. Τον είχε προειδοποιήσει ότι αν μιλήσει σε κανέναν για όσα βίωνε, θα έλεγε στην αστυνομία ότι της επιτέθηκε.

Ωστόσο, ο Jones συνέχισε να επικοινωνεί κρυφά με τη μητέρα του, έσβηνε τα μηνύματα που του έστελνε για να αποφύγει την κακοποίηση και τελικά κατάφερε να ξεφύγει και να τη συναντήσει για έναν καφέ. Πρόσθεσε, πως η μητέρα του κατέρρευσε όταν έμαθε τι ζούσε.

«Σκέφτηκα, ότι δεν μπορώ να υποβάλλω άλλο την οικογένειά μου σε αυτό. Με παρακαλούσαν να φύγω» είπε. Τον Μάρτιο του 2022, ο Jones αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από το ManKind Initiative, μία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει άνδρες θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία.

Έφυγε από το σπίτι μόνο με μία αλλαξιά ρούχα, έλαβε ψυχολογική στήριξη και θεραπεία και ξεκίνησε να χτίζει ξανά τη ζωή του και τις σχέσεις του από την αρχή.
«Είχε καταρρακώσει την αυτοπεποίθησή μου για πολύ καιρό» είπε στο BBC. «Είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της συνεχούς κακοποίησης».

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον Μάιο του 2024, η Rigby δικάστηκε και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με 2ετή αναστολή αφού δήλωσε ένοχη για χειραγώγηση και καταναγκαστική συμπεριφορά. Επιβλήθηκαν επίσης περιοριστικά μέτρα διάρκειας 5 ετών απέναντι στην πρώην κακοποιήτριά του.

Μετά την ποινή, η ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Cheshire, Sophie Ward χαρακτήρισε την υπόθεση ως «η χειρότερη υπόθεση ελέγχου και κακοποιητικής συμπεριφοράς που έχω δει ποτέ».

«Παρά το γεγονός ότι τελικά η Rigby δήλωσε ένοχη για τις καταγγελίες εναντίον της, δεν έδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις της. Ενώ το θύμα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει τι του συνέβη, ελπίζω η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, να τον βοηθήσει να προχωρήσει και να ξαναχτίσει τη ζωή του» πρόσθεσε.