Market Maven

Το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank, η HIG Capital και η Εθνική Ασφαλιστική

Το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank, η HIG Capital και η Εθνική Ασφαλιστική

Εσωτερικές αλλαγές στην Alpha Bank

Τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις και στην πολυδιάσπαση δυνάμεων επιδιώκει να βάλει η Διοίκηση της Alpha Bank με το νέο οργανόγραμμα της που τέθηκε σε ισχύ προ ημερών. Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης υιοθέτησε τις εισηγήσεις για συγχωνεύσεις διευθύνσεων και τμημάτων που πάνω - κάτω έκαναν τις ίδιες εργασίες, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς.

Και μπορεί να προκλήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις «καραμπόλες», ωστόσο ο Βασίλης Ψάλτης επέλεξε να είναι πρόσκαιρα δυσάρεστος και μακροπρόθεσμα επωφελής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Operational Risk στο οποίο επικεφαλής είναι ο Γιώργος Φορτσάρης.

Σε αυτή την Γενική Διεύθυνση δημιουργήθηκε μια νέα με την χαρακτηριστική ονομασία Reporting Center of Excellence, την οποία εποπτεύει η Πέννυ Σπηλιωτοπούλου, Senior Manager της τράπεζας και επικεφαλής της οποίας είναι ο διευθυντής του Credit Risk Analysis Στέλιος Μαριδάκης.

Η νέα αυτή διεύθυνση απορρόφησε το Management Information System (MIS), το core σύστημα reporting της τράπεζας, με τη λογική πως προηγουμένως υπήρχαν σοβαρές αλληλοεπικαλύψεις. Έτσι, πλέον τα reports προς τις εποπτικές αρχές και προς άλλους δεν θα παράγονται από πολλές διευθύνσεις και τμήματα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά μόνο από το Reporting Center of Excellence.

Η Βέρα Εσαμπαλίδου που ήταν επικεφαλής του Management Information System δεν μετακινήθηκε στο Reporting Center of Excellence, αλλά παρέμεινε διευθύντρια σε νεοσύστατη μονάδα για το Project Management , η οποία προς το παρόν έχει ολιγομελή στελέχωση.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Αθροιστικές αυξήσεις 5,5% έως το 2026 προβλέπει η τριετής επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, που υπέγραψαν ο Σύλλογος Εργαζομένων και Διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας. Για το 2024 προβλέπεται μισθολογική αύξηση 2,5%, για το 2025 αύξηση 1,5% και για το 2026 αύξηση 1,5%.

Σύμφωνα με την τριετή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας ο κατώτατος μισθός για νεοεισερχόμενο θα ανέρχεται εφέτος στα 1.038 ευρώ και ο ανώτατος μισθός για προϊστάμενο διεύθυνσης στα 2.506 ευρώ. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως η τριετής επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής είτε τεθεί σε ψηφοφορία στις 27 και 28 Δεκεμβρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων και είχε υπερψηφισθεί με ποσοστό 80,85% επί του συνόλου των ψηφισάντων υπαλλήλων.

Με τον τρόπο αυτό διευθετήθηκε επιτυχώς μια σημαντική εκκρεμότητα και «καθάρισε ο ορίζοντας» τόσο για τον μέτοχο της ασφαλιστικής, το fund CVC, όσο και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Robert Gauci.

Cooling-off period

“Talk of the Town” έχει γίνει ο πρώην Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ηγείται νέας χρηματιστηριακής εταιρείας που θα εδρεύει στο Ψυχικό. Ωστόσο, το εάν ο κ. Κονταρούδης θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα ή θα αναλάβει σε ένα χρόνο θα κριθεί έως την προσεχή Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Γιατί; Ο νόμος για το επιτελικό κράτος (4622/2019) προβλέπει πως όταν ένα στέλεχος αποχωρήσει από εποπτικό φορέα του Δημοσίου και θέλει να δραστηριοποιηθεί σε εταιρεία του κλάδου που επόπτευε, οφείλει για ένα έτος μετά από την αποχώρηση από τη θέση του να λάβει άδεια για οποιαδήποτε επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίστηκε, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Πρόκειται για μια «ελληνική» εκδοχή του θεσμού του cooling-off period που ισχύει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο ίδιος νόμος προβλέπει πως τα πρόσωπα που προτίθενται να ασκήσουν δραστηριότητα που μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού λάβει υπόψη την αίτηση του προσώπου, εκδίδει εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός, αιτιολογημένη απόφαση.

Εάν η Επιτροπή δεν αποφανθεί εντός του μήνα, τότε θεωρείται ότι η άδεια έχει χορηγηθεί. Για τον κ. Κονταρούδη ο μήνας ολοκληρώνεται στις 19 Ιανουαρίου, καθώς φέρεται να υπέβαλε τη σχετική αίτηση στις 19 Δεκεμβρίου.. Και εάν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν του αρνηθεί ρητά την άδεια, τότε θα μπορεί να αναλάβει κατευθείαν καθήκοντα.

Η HIG Capital

Νέα deal ετοιμάζει μαθαίνουμε η HIG Capital, το fund από το Μαϊάμι που τα τελευταία χρόνια έχει «σαρώσει» σχεδόν τα πάντα στον κλάδο των logistics στη χώρα μας, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα partner Κώστα Μπήτρου. Κατά πληροφορίες, η επόμενη επένδυση του fund θα είναι και αυτή στις υποδομές και ήδη έχουν επιληφθεί τα αρμόδια στελέχη της HIG Riccardo Dallolio, Wolfgang Biedermann και Στέλιος Θεοδωσίου.

Να σημειωθεί πως το πλάνο της HIG Capital προβλέπει επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ καθ’ έτος έως το 2029. Μια εκ των επενδύσεων αυτών που έχει στρατηγική σημασία, σχετίζεται με την ανάπτυξη logistics center 100.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Η απομαγνητοφώνηση των 1.100 ευρώ

Η ελληνική πρόοδος στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αναμφισβήτητη. Την παρουσίασε εκτενώς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή Τύπου που παρεχώρησε μαζί με τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του υπουργείου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο είναι σημαντικά.

Το 2023 επετεύχθη απορρόφηση 100% στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ανήλθε σε 11,2 δισ. ευρώ. Εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών, εισφέροντας πάνω από το 60% της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους. ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν και αυτά ικανοποιητικά.

Για την περίοδο ΕΣΠΑ 2021- 2027, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 33% του προϋπολογισμού, για έργα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ από Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε λάβει 14,7 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ των συνολικών πόρων. Ωστόσο, η ικανοποιητική πορεία του ΠΔΕ, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποτελούν λόγο για σπατάλες.

Να εξηγούμαστε. Χθες, το μεσημέρι σχεδόν παράλληλα με την συνέντευξη Τύπου του κ. Παπαθανάση εκδόθηκε απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην εταιρεία ΤΣΑΚΙΡΗΣ CONGRESS SUPPORT Ε.Ε το έργο της «υβριδικής» μαγνητοφώνησης και άμεσης απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης Τύπου του αναπληρωτή υπουργού. Κατά τη σχετική απόφαση, η απευθείας ανάθεση έγινε στη βάση της υπ΄ αρ. 432/15.01.2024 υποβληθείσας προσφοράς της εταιρείας ΤΣΑΚΙΡΗΣ CONGRESS SUPPORT Ε.Ε..

Ήτοι προσφορά και απευθείας ανάθεσε έγιναν την ίδια ημέρα. Χθες. Πόσο κόστισε η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου; 1.100 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του ΦΠΑ! Δεδομένου ότι η συνέντευξη Τύπου διήρκησε λιγότερο από 40 λεπτά, η απομαγνητοφώνηση κόστισε 0,45 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Δικαιολογείται αυτό το κόστος; Όχι, δεδομένου ότι το πόσο των 1.100 ευρώ ξεπερνά τον μηναίο μισθό κάποιων υπάλληλων στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Θλιβερή επέτειος

Στις 30 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πτώση του διθέσιου αεροσκάφους F-4E Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, από την οποία έχασαν την ζωή τους ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό για το τραγικό αυτό συμβάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Και η δωρεά αυτή που έχει ειδικό συναισθηματικό βάρος έγινε διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.