Market Maven

Η στελεχιακή ανανέωση της Helleniq Energy, η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο «Big Brother» για το ιδιωτικό χρέος

Η στελεχιακή ανανέωση της Helleniq Energy, η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο «Big Brother» για το ιδιωτικό χρέος

Η Helleniq Energy

Μεγάλης έκτασης στελεχιακή ανανέωση προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Ομίλου. Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως η ανανέωση δεν θα αφορά στο 5% - 10% του προσωπικού, αλλά αισθητά μεγαλύτερο αριθμό. Υπογράμμισε δε πως με ικανοποίηση διαπιστώνει πως 1 στα 5 πρόσωπα που ήδη συναντάει στα γραφεία της Helleniq Energy είναι νέο προσωπικό.

Όπως ήταν φυσικό, ο CEO της Helleniq Energy αναφέρθηκε και στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του Ομίλου στα πλαίσια του σχεδίου Vision 2020 – 2025 , αναφέροντας πως το πλάνο προχωράει κανονικά και συνοδεύεται με μεγάλες επενδύσεις ειδικά στο σκέλος της ενεργειακής μετάβασης.

Ένα από τα αξιοσημείωτα είναι πως στην εφετινή κοπή πίττας δεν ακούσθηκαν οι καθιερωμένες γκρίνιες από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Helleniq Energy. Τόσο ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), όσο και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ) εστίασαν στην αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση Σιάμισιη , τόσο στο μέτωπο των μισθολογικών αυξήσεων, όσο και στο θέμα της ανανέωσης του προσωπικού και έδειξαν πως υπάρχει συνεννόηση στα κομβικά ζητήματα.

Στην Motor Oil η ΗΛΕΚΤΩΡ

Δρομολογημένη είναι η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil, καθώς η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την πλευρά Βαρδινογιάννη για την πώληση της θυγατρικής της. Η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil θα ολοκληρώσει ένα κύκλο συναλλαγών μεταξύ της Reggeborgh Invest και της Motor Oil. Στη βάση των όσων έχουν προσυμφωνηθεί, η Motor Oil θα αποκτήσει το 94% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΛΕΚΤΩΡ, ενώ το υπόλοιπο 6% θα παραμείνει στον Λεωνίδα Μπόμπολα. Αν και λεπτομέρειες για το τίμημα της συναλλαγής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, η αγορά το τοποθετεί μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ.

«Big Brother» για το ιδιωτικό χρέος

Επιταχύνεται η δημιουργία του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, του «Big Brother», στο οποίο θα καταχωρούνται δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σκοπό την τακτική χαρτογράφηση το σύνολού του ιδιωτικού χρέους. Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ρυθμίζει τεχνικά ζητήματα για τη λειτουργία του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους. Στο Μητρώο θα καταγράφονται μη προσωποιημένες πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, ληξιπρόθεσμες και μη.

Το Μητρώο θα είναι διασυνδεδεμένο με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους χρηματοδοτικούς φορείς, με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφασή, οι πιστωτές υποχρεούνται εντός έξι μηνών από την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να συνδεθούν ηλεκτρονικά με το Μητρώο, ώστε να είναι δυνατή η παροχή προς τη Γενική Γραμματεία των στοιχείων Μητρώου που τηρούν στα αρχεία τους.

Ακόμη, κατά την υπουργική απόφαση, οι πιστωτές υποχρεούνται να διαβιβάζουν έγκαιρα και με ακρίβεια, τα στοιχεία οφειλών, περιλαμβανομένων των γενικών πληροφοριών, που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών τουλάχιστον. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πιστωτή με τις ως άνω υποχρεώσεις, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 60 ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με απόφασή του θα μπορεί να απευθύνει στον πιστωτή, αφού τον καλέσει σε ακρόαση, εντολή ή σύσταση συμμόρφωσης για διόρθωση ή παύση της παράβασης, καθώς και παράλειψή της στο μέλλον, ή αν ο πιστωτής έχει ήδη συμμορφωθεί πριν από την σύσταση, σύσταση παράλειψης της προσβολής στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

Στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2023 που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου θα είναι στραμμένη αυτή την εβδομάδα η προσοχή της αγοράς. Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο ΟΤΕ να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2022, οπότε εμφάνισε τα υψηλότερα μεγέθη της τελευταίας δεκαετίας με τζίρο 3,4 δισ. ευρώ και κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν θα κινείται μακριά από τα μεγέθη αυτά, με το προσαρμοσμένο EBITDA να υποστηρίζεται από πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους σε περιοχές όπως τα έξοδα προσωπικού και ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστηριακές αναλύσεις για την μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής του ΟΤΕ ποικίλουν με τους μετριοπαθείς να βλέπουν την μετοχή στα επίπεδα των 16 ευρώ και τους αισιόδοξους στην περιοχή των 19 ευρώ, από τα 13,46 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι διοικητικές αλλαγές στην ΕΑΒ

Αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο το νέο καταστατικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) , το οποίο αλλάζει τον τρόπο διοίκησης της ΕΑΒ, περνώντας σε τριμελή εκτελεστική επιτροπή σημαντικές αρμοδιότητες. Το νέο άρθρο 15Α του καταστατικού προβλέπει τα εξής: «Ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι συγκροτούν την τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή της εταιρείας, της οποίας οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, καθώς και κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία της, ρυθμίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακός Σύμβουλος – Chief Operating Officer (COO) είναι αρμόδιος για τα θέματα παραγωγής και εργοστασίων της εταιρείας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αναδιάρθρωσης – Chief Restructuring Officer (CRO) είναι αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα και την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας». Την τριμελή εκτελεστική επιτροπή συγκροτούν ο πρόεδρος και CEO της ΕΑΒ Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο Δημήτρης Σκαλαίος, μηχανολόγος μηχανικός – οικονομολόγος, ως Chief Restructuring Officer της ΕΑΒ και ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Καραδήμας ως Chief Operating Officer (COO).

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.