Market Maven

Η πολιτική αποδοχών της Optima bank, τα «ντεσού» της Noval Property και το Data Loss Prevention στα ελληνικά υπουργεία

intime intime

Η Optima bank

Αρκετοί ήταν οι μέτοχοι που δεν ψήφισαν την επικαιροποίηση της πολιτικής αποδοχών της Optima bank κατά την τακτική γενική συνέλευσή της 23ης Μαΐου 2024. Όταν τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν από άνω του 95% των συμμετεχόντων στην γενική συνέλευση, η επικαιροποίηση της πολιτικής αποδοχών ψηφίσθηκε με 87,76%.

Δεν είναι μικρό το ποσοστό, αλλά καταγράφει μια διαφοροποίηση. Το δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Optima bank έλαβε το 2023 αμοιβές συνολικού ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, με τον Γεώργιο Τανισκίδη τον Προέδρο της Optima να λαμβάνει αμοιβές 3,03 εκατ. ευρώ (σταθερές +μεταβλητές), τον CEO Δημήτρη Κυπαρίσση να λαμβάνει αποδοχές 563.155 ευρώ και τον Άγγελο Σαπρανίδη, τον Chief Financial Officer του ιδρύματος να λαμβάνει συνολικά 214.819 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023 εργάζονταν στην τράπεζα 478 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι μέσες ετήσιες αποδοχές τους διαμορφώθηκαν στα 43.575 ευρώ. Δηλαδή οι αμοιβές του κ. Τανισκίδη ήταν 70 φορές μεγαλύτερες από τις μέσες ετήσιες αποδοχές του προσωπικού πλήρης απασχόλησης στην τράπεζα.…

Μισθωτήρια μετά το 2029

Πλήθος στοιχείων για τις μισθωτικές συμβάσεις και τη δομή του χρέους της Noval Property παρέσχε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο «The Orbit», το περιβαλλοντικά πιστοποιημένο συγκρότημα γραφείων της εταιρείας στην Λεωφόρο Κηφισίας, εν όψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πριν την παρουσίαση του κ. Καπετανάκου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Viohalco Εριέττα Παπαδογιάννη, φρόντισε ώστε οι εκπρόσωποι του Τύπου να ξεναγηθούν στους χώρους του εμβληματικού «The Orbit», που κατασκευάσθηκε το 2004 και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων τη διετία 2017- 2019.

To «The Orbit», ακαθάριστης αξίας 92 εκατ. ευρώ είναι πλήρως μισθωμένο και το 2023 απέδωσε εισόδημα 5,36 εκατ. ευρώ στην Noval Property, αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το 2022! Συνολικά το 2023 η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 61 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφωνόταν σε 571 εκατ. ευρώ. Οι μισθωτικές συμβάσεις των 61 αυτών επενδυτικών ακινήτων είναι κυρίως μακροπρόθεσμες, καθώς το 57,7% του συνόλου εκπνέει μετά το 2029. Μόλις το 9% των μισθωμάτων λήγει εφέτος, το 4,7% το 2025, το 8,5% του συνόλου των μισθωμάτων λήγει το 2026, το 6,2% το 2027, το 8,9% λήγει το 2028 και το 5% ωριμάζει το 2029.

Η διάρθρωση του χρέους

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη διάρθρωση του χρέους της Noval Property, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Καπετανάκος. Από τα συνολικά δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η ΑΕΕΑΠ, το 56% ή 120,4 εκατ. ευρώ είναι σταθερού επιτοκίου. Το 36% των δανείων είναι κυμαινομένου επιτοκίου και το 9% είναι δάνεια στα οποία έχει γίνει hedging. Το σταθμισμένο κόστος (weighted average cost of debt) για το συνολικό χρέος της Noval Property διαμορφώνεται στο 3,9%, στα επίπεδα δηλαδή που κινείται σήμερα το Euribor 3 μηνών.

Ωστόσο, οι λήξεις των δανείων της Noval Property εμφανίζουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το 2028. Σε αυτό το έτος ωριμάζουν τα 125 εκατ. ευρώ, από τα 215 εκατ. ευρώ του συνολικού χρέους της εταιρείας, δηλαδή το 58% του συνόλου. Εφέτος ωριμάζει χρέος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, το 2025 χρέος 11,3 εκατ. ευρώ, το 2026 ωριμάζει χρέος 4 εκατ. ευρώ και το 2027 χρέος ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Οπότε, είναι σίγουρο πως η Διοίκηση της Noval Property θα επιδιώξει μεσοπρόθεσμα να διευθετήσει αυτό το δανεισμό, ώστε να καταστεί πιο προοδευτικός.

Data Loss Prevention

Η 68 σελίδων απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή αρχείου προσωπικών δεδομένων αποδήμων εκλογέων, εμπεριέχει πλήθος προτάσεων για το πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον.

Μια από τις εν λόγω προτάσεις είναι να εξετασθεί η δυνατότητα χρήσης λογισμικού Data Loss Prevention (DLP), ειδικά στις μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών που εμπλέκονται σε εξαγωγές αρχείων. Τι είναι το DLP; Είναι μια λύση ασφαλείας (λογισμικό), που εντοπίζει και βοηθά στην αποτροπή μη ασφαλούς ή ακατάλληλης κοινής χρήσης, μεταφοράς ή χρήσης ευαίσθητων δεδομένων. Μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό, μια επιχείρηση ή ένα υπουργείο να παρακολουθεί και να προστατεύει ευαίσθητες πληροφορίες σε συστήματα εσωτερικής εγκατάστασης, τοποθεσίες που βασίζονται στο cloud και συσκευές τελικών σημείων.

Μεταξύ άλλων το DLP, παρέχει λύσεις διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης που βοηθούν τους οργανισμούς να ελέγχουν σε τι μπορούν και σε τι δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση οι χρήστες, ανάλογα τη διαβάθμισή τους. Συγκεκριμένα, παρακολουθεί συνεχώς τη μετακίνηση δεδομένων σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των emails, της διαδικτυακής κίνησης και των μεταφορών αρχείων και δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο αναφορές και ειδοποιήσεις για ύποπτες δραστηριότητες, παρέχοντας πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις δεδομένων. Είναι λοιπόν σαφές πως Data Loss Prevention συστήματα πρέπει να μπουν σε όλα τα υπουργεία και όχι μόνον στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κέρδη και κόστη

Αύξηση λειτουργικού κόστους κατά 40% κατέγραψε ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2024, όταν στο ίδιο διάστημα τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της εισηγμένης αυξήθηκαν κατά 90%.

Για να μιλάμε με απόλυτα νούμερα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 τα EBITDA της ΕΧΑΕ ήταν 3,3 εκατ. ευρώ και στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ανήλθαν στα 6,3 εκατ. ευρώ. Το δε λειτουργικό κόστος ήταν 4,679 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 και ανήλθε στα 6,566 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024. Το κακό με το λειτουργικό κόστος είναι πως εφόσον αυξηθεί, απαιτεί δύσκολες αποφάσεις για να μειωθεί….

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.