Market Maven

Νέα αναβολή στη δίκη του Βίκτωρα Ρέστη για τις καταπατήσεις, το ακίνητο του Λαϊνόπουλου και η Alfa Wood

Νέα αναβολή στη δίκη του Βίκτωρα Ρέστη για τις καταπατήσεις, το ακίνητο του Λαϊνόπουλου και η Alfa Wood

Νέα αναβολή για Ρέστη

Αναβολή για τις 9 Ιουλίου έλαβε χθες η εκδίκαση στο Α' Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, της δίκης του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη για την καταπάτηση 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης στη Β' Ζώνη Υμηττού. Προ εξαετίας, ο εφοπλιστής είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών.

Τότε, το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης δέκα ετών, συγχωνεύοντας ποινές οκτώ ετών για κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζε. Η δίκη έχει λάβει αλλεπάλληλες αναβολές, με την χθεσινή να είναι η έκτη συνεχόμενη. Η νέα αναβολή της δίκης προκαλεί ανησυχίες, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2024 το αδίκημα παραγράφεται, λόγω της παρέλευσης 18 ετών από την τέλεσή του.

Είναι ενδεικτικό πως οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον Ρέστη, όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, έχουν πλέον αρθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα στο νομικό επιτελείο του Βίκτωρα Ρέστη συμπεριλαμβανόταν και ο δικηγόρος, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκουνης, που από την παρελθούσα Παρασκευή έχει αναλάβει υφυπουργός Εργασίας. Έτσι, το βάρος της υπεράσπισής του πέφτει στον γνωστό ποινικολόγο Μιχάλη Δημητρακόπουλου, επί σειρά ετών πληρεξούσιο δικηγόρο του Βίκτωρα Ρέστη.

Τα εικονικά IBANs

Θεσμικά κενά σχετικά με την έκδοση εικονικών IBANs (virtual IBAN - vIBAN) επιχειρεί να διευθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Ένα vIBAN είναι ένας αναγνωριστικός κωδικός που έχει την ίδια μορφή και λειτουργικότητα με ένα κανονικό IBAN και συνδέεται με έναν λογαριασμό πληρωμών, ο οποίος είναι ο «κύριος λογαριασμός».

Ο κύριος λογαριασμός με τον οποίο συνδέεται το vIBAN έχει το δικό του IBAN (διαφορετικό από το vIBAN) και, ανάλογα με τη χρήση, μπορεί να ανοίξει είτε στο όνομα του τελικού χρήστη του vIBAN ή στο όνομα άλλης οντότητας που διαθέτει τα vIBANs. Ένα vIBAN χρησιμοποιείται για να αναδρομολογεί όλες τις εισερχόμενες πληρωμές τον κύριο λογαριασμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση πληρωμών από τον κύριο λογαριασμό προς τρίτους.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναγκάσθηκε να παρέμβει για τα virtual IBAN διότι οι εθνικές αρχές έχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι συνιστούν τα vIBANs, γεγονός που οδηγεί σε ρυθμιστικές παρακάμψεις, αλλά και διότι διαπιστώθηκε στην πράξη αδυναμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών να αναγνωρίσουν τους τελικούς χρήστες, κάτι που αυξάνει το κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.

Η MEGA PLAST

Στην έγκριση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας MEGA PLAST στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 8,5 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων μεμβρανών συσκευασίας της MEGA PLAST στην περιοχή Μισοβούνι στην Βοιωτία. Το επενδυτικό σχέδιο θα λάβει ενίσχυση μέσω φορολογικής απαλλαγής ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

H Alfa Wood

Η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Alfa Wood στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής pellet της εταιρείας στη Δράμα, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 5,08 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η Alfa Wood δραστηριοποιείται από το 1981 στον κλάδο της κατασκευής συμπυκνωμένης ξυλείας και η επέκταση της μονάδας της αποτελεί σημαντική επένδυση για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο σφυρί το ακίνητο του Λαϊνόπουλου

Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ομίλου Λαϊνόπουλου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς. Η διαδικασία πλειστηριασμού αφορά στην πλήρη κυριότητα ενός άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου, έκτασης 6.435 τ.μ., καθώς και τα υφιστάμενα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό.

Το κτιριακό συγκρότημα, που ανεγέρθηκε σταδιακά από το 1974 έως το 2004, περιλαμβάνει υπόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ., επέκταση υπογείου επιφάνειας 955 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ., επέκταση ισογείου επιφάνειας 710 τ.μ., πατάρι επιφάνειας 278 τ.μ. και πρώτο όροφο επιφάνειας 747 τ.μ. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Cepal, η οποία διαχειρίζεται τις απαιτήσεις της Poseidon Financial Investor Designated Activity Company. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 3,92 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες με όμορες εγκαταστάσεις και τον Δήμο Κηφισιάς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.