Market Maven

Το «super deal» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η απιστία των τραπεζιτών και οι επενδύσεις της Παλίρροια-Σουλιώτης

Το «super deal» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η απιστία των τραπεζιτών και οι επενδύσεις της Παλίρροια-Σουλιώτης
Το «super deal» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το «super deal» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε τιμή που αποτιμά συνολικά την εταιρεία στα 3,2 δισ. ευρώ ή στα 20 ευρώ ανά μετοχή, επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική ανάπτυξης που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια ο επικεφαλής του ελληνικού Ομίλου Γιώργος Περιστέρης. Η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar αποτιμά την εταιρεία σε έναν προβλεπόμενο πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 16x, περίπου 28% υψηλότερα από τον διάμεσο πολλαπλασιαστή των άλλων εταιρειών του κλάδου, που ανέρχεται σε 12,5x.

Το 28% premium δικαιολογείται από διάφορους παράγοντες. Αφενός η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κλειδώσει υψηλές τιμές για την ενεργειακή της παραγωγή, εξασφαλίζοντας σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές. Αφετέρου το εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας μειώνει τους κινδύνους και ενισχύει τις πιθανές αποδόσεις, προσθέτοντας αξία στην αποτίμησή της. Δεδομένου ότι στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας κατά 140% μέσα σε έξι χρόνια, από τα 2,50 GW που διαθέτει σήμερα, στα 6 GW έως το 2030, η αποτίμηση της Masdar έλαβε υπόψη και αυτή την προοπτική.

Η απιστία των τραπεζιτών

Παρέμβαση στο έργο των Οικονομικών Εισαγγελέων και όχι διευκόλυνση τους, συνιστά η τροπολογία που που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή και η οποία προβλέπει πως κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την διαπίστωση κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών ή στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή θα υποχρεούται πλέον να ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, θα συντάσσουν έκθεση, για το εάν διαπιστώνεται παράβαση ή μη και εάν υπάρχει βέβαιη και οριστική ζημία για το πιστωτικό ίδρυμα και το ΤΧΣ ή όχι.

Η τροπολογία που καταγγέλθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, δεν επικουρεί τους Οικονομικούς Εισαγγελείς , αλλά θέτει προσκόμματα στο έργο τους και υποκαθιστά την κρίση τους. Άλλωστε ο νόμος 4745/2020 προβλέπει ήδη πως οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος «υποστηρίζονται στο έργο τους από αριθμό ειδικών επιστημόνων που κρίνεται αναγκαίος για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης» και πως οι ειδικοί αυτοί επιστήμονες «συνεπικουρούν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος για την ακριβέστερη διάγνωση και κρίση γεγονότων για τα οποία απαιτούνται ειδικές γνώσεις». Από το συνεπικουρούν πήγαμε στο προαποφασίζουν…

Από Παρίσι - Βρυξέλλες

Με μια βαλίτσα στο χέρι βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Χθες ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ βρέθηκε στο Παρίσι όπου μετείχε στο Global Official Institutions Conference 2024 που διοργάνωσε η BNP Paribas. Η εκδήλωση, που ετησίως συγκεντρώνει πάνω από 100 ανώτερα στελέχη από κεντρικές τράπεζες, υπουργεία οικονομικών, διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα θέματα που ενδιαφέρουν τον λεγόμενο «επίσημο τομέα», τους εκδότες χρέους, τους επενδυτές και τους πολιτικούς φορείς. Σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της ΕFC Sub-committee on EU Sovereign Debt Markets (GSDM).

Πρόκειται για μια υποεπιτροπή της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρόλος της είναι η παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στις αγορές κρατικών χρεών της ΕΕ, η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η παροχή συστάσεων για πολιτικές και πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα των αγορών κρατικών χρεών.

Η SOL Hellas

Η SOL Hellas, μέλος του ιταλικού Ομίλου SOL, κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και προώθηση τεχνικών, βιομηχανικών, καθαρών, ειδικών και ιατρικών αερίων στην Ελλάδα. Η μητρική της εταιρεία SOL Spa, ιδρύθηκε το 1927 στη Monza της Ιταλίας, και σήμερα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Η SOL Hellas ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2000 και έκτοτε αναπτύσσεται συνεχώς. Τα προϊόντα της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων της μεταλλουργίας, της χημικής βιομηχανίας, των διυλιστηρίων, καθώς και του υγειονομικού τομέα και των αγροδιατροφικών βιομηχανιών. Ο κύκλος εργασιών της SOL Hellas παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2023, φτάνοντας τα 55,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,06% σε σύγκριση με τα 44,6 εκατ. ευρώ του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 88,60%, από 7,5 εκατ. ευρώ το 2022 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2023. Τα αποτελέσματα περιόδου μετά από φόρους αυξήθηκαν από 2,5 εκατ. ευρώ το 2022, σε 7 εκατ. ευρώ το 2023. Αναφερόμαστε στην SOL Hellas διότι προ ημερών εγκρίθηκε η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικού της σχεδίου ύψους 18,2 εκατ. ευρώ που αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής βιομηχανικών και ιατρικών αερίων (υγρού οξυγόνου, υγρού αζώτου,κ.α..) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η ενίσχυση που θα λάβει η SOL Hellas συνίσταται σε φορολογική απαλλαγή ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η Παλίρροια-Σουλιώτης

Στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής έτοιμων γευμάτων στη θέση Μπότσικα Ράχη του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια θα προχωρήσει η εταιρεία Paliria (Παλίρροια-Σουλιώτης Α.Ε.). Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 7,8 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με φορολογική απαλλαγή ύψους 2,39 εκατ. ευρώ. Η Paliria που έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1960 για τα εξαιρετικά ντολμαδάκια γιαλαντζί που παρασκεύαζε, σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως και κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων.

Κατά τη χρήση του 2023 η εταιρεία παρουσίασε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη πορεία της. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 100,3 εκατ. ευρώ για το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% σε σύγκριση με τα 75,9 εκατ. ευρώ του 2022.Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 53%, φτάνοντας τα 35,6 εκατ. ευρώ το 2023 από τα 23,2 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,3 εκατ. ευρώ το 2023, σε σύγκριση με 8,4 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 58%. Τα δε καθαρά κέρδη ήταν 10,4 εκατ. ευρώ, από 5,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.