Market Maven

Οι επόμενοι 30 μήνες της Εθνικής Τράπεζας, η Optima και πως το ΑΡΚΑΔΙ έδωσε ώθηση στην Παπουτσάνης

Οι επόμενοι 30 μήνες της Εθνικής Τράπεζας, η Optima και πως το ΑΡΚΑΔΙ έδωσε ώθηση στην Παπουτσάνης
Οι επόμενοι 30 μήνες της Εθνικής Τράπεζας

Θετικά υποδέχθηκαν οι αναλυτές τις εκτιμήσεις της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του πιστωτικού ιδρύματος τους επόμενους 30 μήνες. Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανακοίνωσε την αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών στόχων για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και το οικονομικό έτος που λήγει το 2026, ως απότοκο των ισχυρών επιδόσεων που κατέγραψε η τράπεζα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Για το 2026 η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένει ένα καθαρό περιθώριο επιτοκίου (NIM) πάνω από 270 μονάδες βάσης, κάτι που αναδεικνύει την συνεχιζόμενη ικανότητα της εισηγμένης να παράγει έσοδα από τα χρηματοοικονομικά της περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, ο δείκτης κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost to Core Income) αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 35%, υπογραμμίζοντας τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Επιπλέον, το κόστος κινδύνου (Cost of Risk) προβλέπεται το 2026 να κατέλθει κάτω από τις 50 μονάδες βάσης, στοιχείο που υποδεικνύει την ισχυρή ποιότητα του πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων (Core Profit After Tax) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. ευρώ, σημείο-ορόσημο για την κερδοφορία της εταιρείας, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αναμένονται πάνω από 1,4 ευρώ, αντανακλώντας την αύξηση της αξίας για τους μετόχους. Η απόδοση του καθαρού ενεργητικού (Core RoTE) αναμένεται στο τέλος του 2026 να ξεπεράσει το 13%. Η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο ένα ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης περίπου 7% για τα επόμενα τρία χρόνια. Παρόλη την πιστωτική επέκταση, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2026.

Τα ψηφιακά κανάλια

Εκθετική είναι η αύξηση στη χρήση των ψηφιακών καναλιών της Εθνικής Τράπεζας, όπως προέκυψε από στοιχεία που παρουσίασε στους αναλυτές η Διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι λήψεις (downloads) της εφαρμογής για κινητά της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκαν από 0,9 εκατομμύρια το 2018 σε 3 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2024.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται στην άνοδο των ενεργών ψηφιακών χρηστών, οι οποίοι αυξήθηκαν από 1,4 εκατομμύρια το 2018 σε 4,7 εκατομμύρια το 2023, φτάνοντας τα 5 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου 2024. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας έχει επίσης μεταφραστεί σε σημαντικά μερίδια αγοράς σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 η τράπεζα κατείχε μερίδιο αγοράς 30% στις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες προς άτομα και 22% στις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ψηφιακές πωλήσεις της Εθνικής κυριάρχησαν σε βασικούς τομείς, κατακτώντας μερίδιο αγοράς 29% στις καταθέσεις, 33% στα καταναλωτικά δάνεια, 41% στις πιστωτικές κάρτες και 45% στα ασφαλιστικά προϊόντα.

Η Optima bank

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Optima bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν εντυπωσιακά, ωστόσο αποκαλύψαν και κάποια σημεία αδυναμίας, παρά τους συνολικά ισχυρούς δείκτες απόδοσης. Η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στις επισφάλειες, που ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024, από 5,4 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτή η αύξηση υποδηλώνει πιέσεις στο χαρτοφυλάκιο δανείων, πιθανώς λόγω προκλήσεων σε συγκεκριμένους τομείς. Επιπλέον, παρά την αύξηση κατά 33% στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, το καθαρό περιθώριο αμοιβών (net fee margin - NFM) μειώθηκε από 0,99% σε 0,91%. Αυτή η μείωση δείχνει πιθανές αρρυθμίες στις σχετικές δραστηριότητες που αποφέρουν αμοιβές. Τέλος, οι αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες, ιδιαίτερα στους τομείς του προσωπικού και των γενικών διοικητικών εξόδων, δεν πέρασαν απαρατήρητές.

Το εξάμηνο της Παπουτσάνης

Η Παπουτσάνης ανακοίνωσε θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς παρά τη μικρή πτώση κατά 1,4% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 31,7 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση στα καθαρά κέρδη και τις εξαγωγές της. Συγκεκριμένα, το μικτό κέρδος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 18%, φτάνοντας τα 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους από 32% σε 38%, χάρη στην ενίσχυση των επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης και στη μείωση του παραγωγικού κόστους.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, αποτελούν πλέον το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης, με τις εξαγωγές επωνύμων προϊόντων να καταγράφουν αύξηση 34%. Η κατηγορία των επώνυμων προϊόντων της Παπουτσάνης παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη κατά 19% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στο brand «ΑΡΚΑΔΙ», το οποίο επεκτάθηκε σε νέες κατηγορίες προϊόντων φροντίδας ρούχων και υγρών πιάτων, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων κατά 73%.

Οι δωρεές Διαμαντίδη

Ο Διαμαντής Διαμαντίδης αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα. Αυτοδημιούργητος και γνωστός για το σκληρό του management, έχει καταφέρει να κτίσει έναν ισχυρό ναυτιλιακό όμιλο αποτελούμενο από τις Delta Tankers και Marmaras Navigation. Ο στόλος του περιλαμβάνει 60 περίπου πλοία, συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. δολαρίων. Απόφοιτος της Λεοντίου Σχολής, ο Διαμαντής Διαμαντίδης δραστηριοποιείται επιτυχώς στις αγορές των τάνκερ και της μεταφοράς ξηρού φορτίου για πέντε δεκαετίες.

Ωστόσο, εκτός από τον τομέα της ναυτιλίας, ο Έλληνας εφοπλιστής έχει αφήσει το στίγμα του και στον τομέα των ακινήτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγορά σημαντικών οικοπέδων στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ακόμη, διαθέτει ακίνητα μεγάλης αξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στα 77 του χρόνια, ο Διαμαντής Διαμαντίδης διατηρεί ενεργό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αν και επιλέγει να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Καραγιαννίδη, έχει ιδρύσει το Ίδρυμα Προποντίς, με στόχο την προαγωγή της παιδείας, της επιστήμης και της τέχνης. Η πλέον πρόσφατη δωρεά του, που έγινε προ ημερών, αφορούσε στη δωρεά εξοπλισμού για τα γραφεία του Λιμενικού Σώματος στη Βουλιαγμένη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.