Market Maven

Οι παραφωνίες με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η παραίτηση Διαματάρη από την Άκτωρ και η ακύρωση προστίμων της Τράπεζας Κύπρου

Οι παραφωνίες με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η παραίτηση Διαματάρη από την Άκτωρ και η ακύρωση προστίμων της Τράπεζας Κύπρου Φωτογραφία: intime
Οι πιέσεις στον τίτλο της Εθνικής

Στις συνεχιζόμενες πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι στραμμένη η προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς, με πολλούς εκ των αναλυτών να θεωρούν πως η αθροιστική πτώση της μετοχής κατά 0,50 ευρώ το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με το επικείμενο placement και με πιθανή πληροφόρηση που έχουν κάποιοι insiders για την τιμή διάθεσης. 

Κάποιοι ήδη τοποθετούν την τιμή του placement πέριξ των 7,50 ευρώ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα κλειδώσει το ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, από το συνολικά 18,4% των μετοχών που κατέχει σήμερα, με όλες τις ενδείξεις να κατατείνουν πως θα διατεθεί το 13%.

Αυτό που θα οριστικοποιηθεί παράλληλά είναι και η ακριβής ημερομηνία διάθεσης των μετοχών (εντός του Οκτωβρίου).

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας καθιστά «παραφωνία» σε σχέση με τις διαρκείς θετικές αναλύσεις οίκων για τον τίτλο.

Η Morgan Stanley έδωσε χθες τιμή στόχο 10,43 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Η δε Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στα 11 ευρώ. Σε σχέση με την εκτίμηση της Morgan Stanley η μετοχή έχει τη δυναμική να σημειώσει ράλι 35,63% από τα σημερινά επίπεδα και σε σχέση με την ανάλυση της GS η δυναμική αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη και τοποθετείται στο 43,06%.

Παραίτηση Διαματάρη από Άκτωρ

Η τοποθέτηση του Αντώνη Διαματάρη στη θέση του προέδρου της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνοδεύθηκε με θετικά σχόλια, καθώς κρίθηκε πως θα συνυπάρξει ομαλά με τον CEO της ΔΕΠΑ Κωσταντίνο Ξιφαρά.

Και ο κ. Διαματάρης έδειξε ήδη θετικά δείγματα γραφής, καθώς αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων φρόντισε να μην έχει σύγκρουσή συμφερόντων με άλλες του δραστηριότητες. Έτσι, παραιτήθηκε από μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Άκτωρ, θέση που κατείχε από το Νοέμβριο του 2023.

Δεδομένου ότι η Άκτωρ είναι εργολάβος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, από την σχέση αυτή θα προέκυπτε «ασυμβίβαστο» για τον κ. Διαματάρη. Η ανακοίνωση της παραίτησης αναμένεται να γίνει ακόμη και σήμερα.

Ακύρωση προστίμων

Καθώς πλησιάζουμε στην 23η Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε την εκ νέου εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σας ενημερώνουμε για μια σχετική με την κυπριακή τράπεζα εξέλιξή. Μια θετική εξέλιξη. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είχε επιβάλει σημαντικά διοικητικά πρόστιμα στην Τράπεζα Κύπρου και σε μέλη του πρώην Διοικητικού της Συμβουλίου για παραβάσεις που αφορούσαν στη διαφάνεια και στην επάρκεια των προβλέψεων για απομείωση χορηγήσεων στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας για το έτος 2011. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον πρώην πρόεδρο Θεόδωρο Αριστοδήμου και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Ηλιάδη να καλούνται να καταβάλουν από 100.000 ευρώ έκαστος.

Τα πρόστιμα για άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου διαμορφώθηκαν ως εξής: ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Πεχλιβανίδης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κυπρή επιβαρύνθηκαν με 70.000 ευρώ ο καθένας, ενώ ο μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος Σταύρος Κωνσταντινίδης καλείται να πληρώσει 50.000 ευρώ.

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επιβλήθηκαν στους μη εκτελεστικούς διοικητικούς συμβούλους Κώστα Σεβέρη, Γεώργιο Γεωργιάδη, Ειρήνη Καραμάνου και Μάνθο Μαυρομμάτη. Τέλος, ο ανώτερος γενικός διευθυντής του συγκροτήματος οικονομικής διεύθυνσης και στρατηγικής, Χρίστης Χατζημιτσής, καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ. Η απόφαση της Επιτροπής ελήφθη μετά από διερεύνηση της συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου με τη νομοθεσία περί διαφάνειας και χειραγώγησης της αγοράς.

Οι παραβάσεις επικεντρώθηκαν στην ανεπάρκεια των προβλέψεων της τράπεζας για απομείωση χορηγήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, δεν αντανακλούσαν πλήρως την πραγματική οικονομική κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου. Η έρευνα κατέδειξε μια «κουλτούρα» υποεκτίμησης των προβλέψεων, που ενδέχεται να επηρέασε την ακρίβεια των οικονομικών καταστάσεων της τράπεζας.

Ωστόσο, προσφάτως το Διοικητικό Δικαστήριο της Κύπρου έκρινε διαφορετικά. Με απόφαση που εξέδωσε ακύρωσε τα προαναφερόμενα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, επικαλούμενο σχετικές εφετειακές αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που δικαίωσαν την τράπεζά. Έτσι, αποκαταστάθηκε μερικώς το reputation damage του πιστωτικού ιδρύματος από την κρίση του 2013.

Η DXA Capital ΑΕΠΕΥ

Σε αλλαγή εταιρικής επωνυμίας προχώρησε η Dexia Capital Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών με τροποποίηση του καταστατικού της που δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Η νέα επωνυμία της ΑΕΠΕΥ είναι DXA Capital Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και οι νέοι διακριτικοί τίτλοι της είναι DXA Capital ΑΕΠΕΥ, FINNSO AE και FINNSO Capital ΑΕ.

Όχι ένας, αλλά τρεις !

Παράλληλα, η ΑΕΠΕΥ προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 50.000 ευρώ με την έκδοση 5.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη.

Κατόπιν των ανωτέρω, το μετοχικό κεφάλαιο της DXA Capital ανέρχεται πλέον στο ποσό των 585.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 58.500 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.