Market Maven

Το utilization rate του διυλιστηρίου της Motor Oil, πληρώνεται από το Δημόσιο η Dimand για το ακίνητο της BSTDB και η συμφωνία για το GSI

Το utilization rate του διυλιστηρίου της Motor Oil, πληρώνεται από το Δημόσιο η Dimand για το ακίνητο της BSTDB και η συμφωνία για το GSI

Η φωτιά στη Motor Oil

Ομολογουμένως η χθεσινή ημέρα και νύκτα ήταν δύσκολη για την Motor Oil λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο χώρο των παλιών διυλιστηρίων στους Αγίους Θεοδώρους. Η Investor Relations Officer της Motor Oil Μαίρη Ψυλλάκη δέχθηκε χθες πλήθος ερωτημάτων για τη διακοπή της παραγωγής του διυλιστηρίου, το κόστος αποκατάστασης και τις ενδεχόμενες εμπορικές και εξαγωγικές συνέπειες. Ωστόσο, η εικόνα ήταν ρευστή για να υπάρξουν εκτιμήσεις. Το μόνο που ήταν σαφές ήταν πως δεν απειλήθηκαν οι έμφορτες δεξαμενές. Αυτό που μένει να φανεί είναι το εάν τελικά η φωτιά θα επηρεάσει τη βασική δραστηριότητα της διύλισης και ποιο αντίκτυπο θα έχει στο utilization rate του διυλιστηρίου, το οποίο η Διοίκηση της εισηγμένης εκτιμούσε πως θα είναι υψηλό, δεδομένου ότι δεν προβλέπονταν σημαντικές εργασίες συντήρησης των επιμέρους μονάδων.

Πληρώνεται η Dimand για το ακίνητο της BSTDB

Τον Φεβρουάριο του 2019, το Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (BSTDB) πήρε μια σημαντική απόφαση που αφορούσε στη μόνιμη στέγαση της έδρας της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, δεσμεύτηκε να συνεισφέρει οικονομικά, καλύπτοντας έως και το 75% του κόστους απόκτησης του ακινήτου, με ένα συνολικό ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ. Η «συμφωνία συνεισφοράς», όπως ονομάσθηκε, υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2019 και καθόριζε ότι η συνεισφορά της κυβέρνησης θα γινόταν σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα καταβαλλόταν αφού ολοκληρωνόταν η αγορά του κτηρίου, ενώ η δεύτερη θα ακολουθούσε μόλις η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου μεταφερόταν στο νέο της σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Υπήρχε, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός: η μετεγκατάσταση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι ετών από την υπογραφή του τελικού συμβολαίου. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, στις 10 Ιανουαρίου 2024 υπογράφηκε τελικά το συμβόλαιο μεταξύ της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου και της εταιρείας CITRUS, θυγατρικής της Dimand για την αγορά του ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Το τίμημα της αγοράς ανήλθε στα 15,25 εκατ. ευρώ, και η τράπεζα κατέβαλε άμεσα 7,25 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή. Το ακίνητο, που βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία δίπλα στο πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος, το HUB26, και ακριβώς απέναντι από τις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ, πρόκειται να μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο, πράσινο κτήριο πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας 5.170 τ.μ. Τον Μάρτιο του 2024, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου Δρ. Σερχάτ Κιοκσάλ ενημέρωσε επισήμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αγοράς και ζήτησε την καταβολή της πρώτης δόσης της επιχορήγησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο εξέτασε το αίτημα και πιστοποίησε ότι είχαν πληρωθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στη συμφωνία.
Ακολούθως, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατατεθεί αύριο, 19 Σεπτεμβρίου στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, στην Εθνική Τράπεζα. Τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2025, θα σηματοδοτήσουν ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα, καθώς η αποπεράτωσή τους συμπίπτει με τη συμπλήρωση λίγο περισσότερων από 25 ετών από την ίδρυσή της.

Πράσινο φως για το GSI

Η συμφωνία για τη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη (GSI) δεν είναι μόνο ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία, αλλά και μία στρατηγική κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η συμμετοχή της Κύπρου στα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα μειώνει την εξάρτησή της από εισαγόμενη ενέργεια και ενισχύει τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί σε ενεργειακές προκλήσεις, ειδικά σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχή ενεργειακή αστάθεια και αβεβαιότητα. Η χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις υποδομές του έργου και στη γεωπολιτική σημασία του για την περιοχή. Ωστόσο, η επιτυχία αυτού του έργου εξαρτάται από την ικανότητα της Κύπρου να διαχειριστεί τις τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις που θα προκύψουν. Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προστατεύσει τους καταναλωτές από πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με την ετήσια επιδότηση των 25 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική. Η χρηματοδότηση αυτής της επιδότησης μέσω των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, αντί της επιβάρυνσης των καταναλωτών, είναι μια έξυπνη κίνηση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου χωρίς να προκαλεί κοινωνικές εντάσεις. Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, φαίνεται αποφασισμένος να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του έργου, προσεγγίζοντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς η πρόσβαση σε κεφάλαια θα επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών και τη διασφάλιση των χρονοδιαγραμμάτων.

Δημοπρασία για την Elpedison

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τους όρους της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία θα αφορά την πώληση ή την αγορά του 50% της Elpedison μέσω προσφορών και αντιπροσφορών, με την ολοκλήρωσή της να προβλέπεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι HELLENiQ ENERGY και Edison προχωρούν στις τελευταίες διευθετήσεις για την έναρξη της δημοπρασίας, που θα καθορίσει ποιος από τους δύο μετόχους θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison. Πληροφορίες φέρουν τις δύο εταιρείες να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την αδειοδοτημένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του αγωγού σύνδεσής της με τον ΔΕΣΦΑ. Η HELLENiQ ENERGY θα υπογράψει σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας με την Elpedison, καθώς και μια ακόμη σύμβαση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη υλοποίηση της νέας μονάδας, ανεξαρτήτως του ποιος θα αποκτήσει την εταιρεία.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Μουζάκης

Η εισηγμένη εταιρεία «Ελευθέριος Δ. Μουζάκης» βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με την πρόσφατη απόφαση για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,9 εκατ. ευρώ να αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η εταιρεία επιχειρεί να εξισορροπήσει τις ζημιές και να εξυγιάνει τα οικονομικά της. Την κατάσταση περιπλέκει η διαμάχη με την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση των μισθωμάτων της «Ελευθέριος Δ. Μουζάκης» παρά την ύπαρξη προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που αναστέλλει τη διαταγή πληρωμής. Αν και η Διοίκηση της «Ελευθέριος Δ. Μουζάκης» έχει δρομολογήσει τόσο νομικές όσο και εξωδικαστικές διαδικασίες για την προστασία των συμφερόντων της παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές πιέσεις και οι νομικές διαμάχες δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα.

Συνεργασία ΕΕΕΠ - Sportradar

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανέθεσε στην ελβετική εταιρεία Sportradar, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση αθλητικών δεδομένων και στην παρακολούθηση της αγοράς του αθλητικού στοιχήματος, την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης στοιχημάτων και διερευνήσεων, που εμπίπτουν στις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΕΕΕΠ, καθώς και την εκπόνηση ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης των αθλητικών διοργανώσεων για την περίοδο 2023-2024. Η Sportradar παρέχει υπηρεσίες ανίχνευσης ανωμαλιών στον στοιχηματισμό. Η ελβετική εταιρεία επικεντρώνεται στον εντοπισμό αδικαιολόγητων στοιχηματικών τζίρων και αποδόσεων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους αρμόδιους φορείς για την καταπολέμηση παράτυπων στοιχηματικών δραστηριοτήτων. Σίγουρα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων θα βγει κερδισμένη από αυτή τη συνεργασία..

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.