Οικονομία

Ελληνο–Αμερικανικό Επιμελητήριο: Ποιες οι λύσεις για ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό

Ελληνο–Αμερικανικό Επιμελητήριο: Ποιες οι λύσεις για ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την αναζήτηση λύσεων, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα, επεδίωξε το συνέδριο που πραγματοποίησε το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο οποίο συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Φράγκος, ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Τάσος Γιαννίτσης και πληθώρα επιστημόνων, ειδικών με το αντικείμενο.

Ο κ. Πετρόπουλος στην παρέμβασή του εστίασε στο γεγονός ότι «τα μνημόνια αντί για τη σύγκλιση του επιπέδου διαβίωσης οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας και στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα με μειώσεις έως 45%. Το εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2014 στο 44,7% των εισοδημάτων των συνταξιούχων στην Γερμανία, σημαντικά μειωμένο από το 62,2% που αντιστοιχούσε το 2009». Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι τα προβλήματα βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης για να επιλυθούν, απαιτούν «συναίνεση των κοινωνικών εταιριών και των πολιτικών κόμματων άλλα και ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης από όλους τους πολίτες βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ή το κλαδικό».

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι εστιάζει «στην ενοποίηση προϋποθέσεων και παροχών και αντιμετώπιση των αδικιών και των διακρίσεων του παρελθόντος με ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και εξασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, μέσω της εθνικής σύναξης, ενισχύοντας την αναδιανομή και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της φτώχειας. Ορθολογικοποίηση των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εξασφάλιση όλων των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ανεύρεση επιπλέον πόρων από νέες πηγές (υδρογονάνθρακες, πράσινος φόρος, συναλλαγές, κλπ) και ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Φράγκος εστίασε την παρέμβασή του, συνοψίζοντας την πρόταση για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος με «Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, συγχώνευση υπαρχόντων Ταμείων και δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης (Ε.Φ.Κ.Α.), ενός Ταμείου Επικουρικής Σύνταξης-Πρόνοιας, Ενιαία εισφορά – ασφάλιστρο 20% επί του καθαρού δηλωθέντος εισοδήματος και κατάργηση ασφαλιστικών κατηγοριών/ κλάσεων».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι σήμερα «ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, χωρίς να διαφαίνεται καν ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Για να υπάρξει λύση χρειάζεται πολιτική σύμπραξη, που δε μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών και συλλογική αντίληψη για τις νέες επιλογές. Όσο σαπίζει το ασφαλιστικό, τόσο θα σαπίζουν και πολλά γύρω του. Το θέατρο έχει εξαντλήσει τα όριά του. Για δεκαετίες οι τράπεζες ήσαν ο μακρύς βραχίονας των κυβερνήσεων, οι επιχειρήσεις όπου συμμετείχε το Δημόσιο το ίδιο, η υγεία, η εκπαίδευση λειτουργούσαν αντίστοιχα και ακόμα υπάρχουν ανάλογες σχέσεις. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε: Πτώχευση επιχειρήσεων, πτώχευση της πολιτικής, πτώχευση της χώρας».

O Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, υπογράμμισε ότι «ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού δεν θα έπρεπε να θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απαραίτητο βήμα προς τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ η μέριμνα υπέρ των αδυνάτων δεν εξασφαλίζεται με αυξημένες εισφορές επί των δηλωθέντων εισοδημάτων και τη διατήρηση παλαιών προνομίων. Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει περιορισμό και μείωση των υφιστάμενων ιδιαίτερα υψηλών ή χαριστικών συντάξεων και την καταβολή εισφορών που θα υπολογίζονται στη βάση πραγματικού και αντικειμενικά προσδιοριζόμενου εισοδήματος θα αποτελούσε πραγματικά βιώσιμη επιλογή με χαρακτηριστικά κοινωνικής μέριμνας.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής δήλωσε ότι «στόχος της ημερίδας ήταν η αναζήτηση σημείων συνεννόησης μεταξύ των παραγόντων της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής που εμπλέκονται στην κοινωνική ασφάλιση. Οι στόχοι αυτοί αν και δεν κωδικοποιήθηκαν, δηλαδή δεν έγινε η απαρίθμηση τους κατά τρόπο συστηματικό, προέκυψαν, τόσο από τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις όσο και από τον ουσιαστικό αν και σύντομο διάλογο. Η επάρκεια των συντάξεων δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη βιωσιμότητα».

Ο Καθηγητής Ιδιωτικής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναφερόμενος στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου συστήματος συντάξεων, καθώς εκτίμησε ότι «θα εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων εντός και μεταξύ όλων των μελλοντικών γενεών εργαζομένων και θα δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα αποταμίευσης και οικονομικού προγραμματισμού στη μέση ελληνική οικογένεια.Υψηλότερες παροχές: περισσότεροι πυλώνες/ χαμηλότερες εισφορές. Η υιοθέτηση ενός συστήματος συντάξεων με τις προτεινόμενες προδιαγραφές θα συμβάλλει ευθέως στην αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης».

Στην παρέμβασή της η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη επεσήμανε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση που πρέπει να λάβει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία και πρακτική.»