Οικονομία

Διαπραγμάτευση με δεδομένες τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Διαπραγμάτευση με δεδομένες τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις Διαπραγμάτευση με δεδομένες τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ξεκινάει σήμερα εκτός απροόπτου, ο νέος γύρος επαφών ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους επικεφαλής των θεσμών, με επίκεντρο την ύπαρξη συμφωνίας στο Ασφαλιστικό.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με «ανοιχτά» τα θέματα των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά και των επικουρικών συντάξεων. Η ελληνική πρόταση, όπως έχει κατατεθεί στον προηγούμενο στάδιο των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν οδήγησε σε συμφωνία. Η βελτιωμένη έκδοσή της, θέλει την πραγματοποίηση περικοπών σε επικουρικές συντάξεις, που θα αφορούν όμως το 5% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 125.000 άτομα. Οι μειώσεις όμως αυτές, δε καλύπτουν το σύνολο του ελλείμματος, ύψους 600 εκατ ευρώ, που αναμένεται να καταγράψει για το τρέχον έτος, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Μάλιστα, οι προβολές που έχουν γίνει θέλουν οι στοχευμένες περικοπές 2 – 40% για ποσά επικουρικής σύνταξης άνω των 150 ευρώ και για περιπτώσεις συνταξιούχων με άθροισμα συντάξιμων αποδοχών από 1.400 ευρώ και άνω, δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ ευρώ, όφελος.  Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, έως μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά και να αξιοποιηθεί το αποθεματικό του Ταμείου, που φτάνει στα 2,3 δισ ευρώ. Βέβαια, οι θεσμοί επιμένουν να θεωρούν ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρο που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόσθετο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας αποτελεί και το σκέλος που αφορά την εφαρμογή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που η ελληνική πλευρά θέλει να ενεργοποιήσει από την 1η Ιουλίου και μετά, στους πρώτους 30 δήμους της χώρας. Οι θεσμοί, φαίνεται να έχουν εκφράσει την απαίτηση να ενταχθούν τα αναπηρικά, προνοιακά επιδόματα, στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του συγκεκριμένου βοηθήματος. Με δεδομένο ότι τα επιδόματα προς ΑμεΑ, κοστίζουν στην Πολιτεία περίπου 700 εκατ ευρώ ετησίως, είναι προφανές ότι οι θεσμοί επιδιώκουν το ποσό αυτό να μετακυλιστεί στο Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έτσι καλύπτεται και ένα μεγάλο μέρος από την μνημονιακή δέσμευση για μείωση του κονδυλίου για προνοιακές παροχές ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ ευρώ, τον χρόνο.

Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχει η κατάληξη της διαπραγμάτευσης τόσο στα πεδία των βελτιωτικών προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στο φλέγον ζήτημα της εθνικής σύνταξης.