Οικονομία

Στο «στόχαστρο» των δανειστών επανήλθαν τα αναπηρικά επιδόματα

Στο «στόχαστρο» των δανειστών επανήλθαν τα αναπηρικά επιδόματα Στο «στόχαστρο» των δανειστών επανήλθαν τα αναπηρικά επιδόματα
Στο «στόχαστρο» των δανεισών, και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ, έχουν μπει για μια ακόμα φορά τα προνοιακά επιδόματα που εισπράττουν δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρίες στη χώρα.

Οι δανειστές βάζουν για άλλη μια φορά στο τραπέζι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες, αλλά και την επανεξέταση όλων των δικαιούχων.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, οι δανειστές επιθυμούν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπως θα μετανομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κάτι που σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Οι Θεσμοί εστιάζουν στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά εισοδήματα, στο οποίο θέλουν να βάλουν χέρι, από την στιγμή μάλιστα που η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί να εξορθολογίσει το σύστημα στη βάση της μνημονιακής της υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα καταβάλλονται εκατοντάδες προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική, τα οποία πρέπει να συγχωνευτούν με αποτέλεσμα να συμπιεστούν προς τα κάτω.