Οικονομία

Το μνημόνιο βάζει τέλος στο γιαούρτι έτσι όπως το γνωρίζαμε

Το μνημόνιο βάζει τέλος στο γιαούρτι έτσι όπως το γνωρίζαμε Το μνημόνιο βάζει τέλος στο γιαούρτι έτσι όπως το γνωρίζαμε
Οργή σε χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους, που φοβούνται ότι έρχεται το τέλος για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, αλλά και για το γιαούρτι έτσι όπως το γνωρίζαμε, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να αποσυνδέσει το παραδοσιακό γιαούρτι από το ντόπιο νωπό γάλα, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο κώδικας τροφίμων που ίσχυε μέχρι σήμερα ανέφερε ότι το γιαούρτι γίνεται από νωπό γάλα. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κώδικα, οι βιομηχανίες θα μπορούν να παρασκευάζουν το γιαούρτι από θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο γάλα, αφήνοντας ερωτήματα ακόμη και για το ενδεχόμενο χρήσης σκόνης γάλακτος, η οποία θα μπορεί πλέον να εισάγεται από άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Ξέρουμε ότι έρχεται νωπό γάλα από τις έξω χώρες μετά από αυτή την έκθεση του ΟΟΣΑ και την υλοποίηση από μέρους των κυβερνήσεων των δικών μας. Τώρα θα έρχεται και σκόνη, οπότε για ποιο λόγο μία επιχείρηση να μη δουλέψει τη σκόνη και να δουλέψει κάποιο άλλο υλικό που υποχρεούται να το πληρώσει ακριβότερα γιατί όντως αξίζει τα χρήματά του”, σχολιάζει ο Γιώργος Λασκάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθησυχάζει λέγοντας πως η χρήση σκόνης γάλακτος στο γιαούρτι θα απαγορεύεται. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας, “δεν συζητάμε για σκόνη, συζητάμε για άλλες μορφές, θερμικά επεξεργασμένο και συμπυκνωμένο, το οποίο είναι γάλα”.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, ωστόσο, λένε ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα, ενώ την ίδια ώρα το ντόπιο στραγγιστό γιαούρτι κάτω από αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει να χάσει ένα ισχυρό brand name στη διεθνή αγορά.