Οικονομία

Ενημερωτική εκδήλωση για την ψωριασική αρθρίτιδα

Ενημερωτική εκδήλωση για την ψωριασική αρθρίτιδα Ενημερωτική εκδήλωση για την ψωριασική αρθρίτιδα
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ψωριασική αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (ώρα 20.00, Μακεδονία Παλλάς, αίθουσα Αλέξανδρος).

Ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα "Επιδέρμια", θα είναι ο διευθυντής του Ρευματολογικού Τμήματος 424 Γ.Σ.Ν.Θ. και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Χαράλαμπος Μπερμπερίδης,

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με μια δερματική πάθηση, την ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από υπέρμετρο πολλαπλασιασμό της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του δέρματος στις προσβεβλημένες περιοχές να ανανεώνονται κάθε 3 με 6 ημέρες, αντί για κάθε 28. Αυτό προκαλεί επηρμένες, λεπιδώδεις πλάκες στο δέρμα. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν προκαλείται από κάποιον ιό ή παθογόνο μικρόβιο. Μπορεί να αντιμετωπισθεί καθώς υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές θεραπείες για τον έλεγχο του νοσήματος και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Δεν θεωρείται σπάνια νόσος. Έχει υπολογισθεί ότι το 2-5% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν ψωρίαση. Άνδρες και γυναίκες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης της ψωρίασης. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν και είναι συνηθέστερη στους Καυκάσιους πληθυσμούς της Βόρειας Ευρώπης, έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.