Οικονομία

Μακριά ο στόχος της εθελουσίας στην Πειραιώς

Μακριά ο στόχος της εθελουσίας στην Πειραιώς Μακριά ο στόχος της εθελουσίας στην Πειραιώς
Η παράταση που δόθηκε μέχρι το Πάσχα από την Τράπεζα Πειραιώς στην εθελουσία έξοδο δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα αφού δεν ξεπερνούν τους 900 οι εργαζόμενοι που έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα με τον συνολικό στόχο να φτάνει τα 1500 άτομα.

Το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έληγε τη Δευτέρα 11 Απριλίου αλλά δόθηκε παράταση μέχρι το Πάσχα αλλά δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ο αριθμός των ενδιαφερόμενων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η διστακτικότητα των εργαζομένων οφείλεται στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που κάνου ιδιαίτερα δύσκολη την ανεύρεση δουλειάς.

Ετσι δυσκολεύει η επίτευξη του στόχου της Τράπεζας Πειραιώς, να μειώσει το προσωπικό της κατά 1.500 εργαζομένους άμεσα και κατά 2.500 εργαζόμενους συνολικά μέχρι το τέλος του 2017, ώστε ο αριθμός τους να μειωθεί σε 13.200 άτομα. Το κόστος της παρούσας εθελούσιας ύψους ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 και εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση κόστους 52 εκατ ευρω ετησίως.

Στη διάρκεια του προγράμματος, η τράπεζα καταβάλλει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία,καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συμμετοχή στα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.Οι προνομιακοί όροι στα δάνεια που έχει λάβει ο εργαζόμενος ισχύουν ως την εξόφλησή τους και στις πιστωτικές κάρτες ως τη λήξη του προγράμματος.

Αν και το πρόγραμμα ξεκινά από ηλικίες ακόμη και 30 ετών, στο επίκεντρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι άνω των 45. Ετσι, για εργαζομένους μεταξύ 46 και 49 ετών δίνονται 40 μισθοί και 50 αν υπηρετούν στο δίκτυο της περιφέρειας, για 50-56 έτη, 46 και 58 μισθοί αντιστοίχως και άνω των 57 ετών, 53 και 66 ανάλογα αν υπηρετεί σε δίκτυο Αθηνών- Θεσσαλονίκης και κεντρικές υπηρεσίες ή αντίστοιχα στο δίκτυο της περιφέρειας.

Η αποζημίωση είναι κατ΄ανώτατο όριο οι 180 χιλιάδες ευρώ, μικτού μισθού.