Οικονομία

Άνοδος για το ευρώ σήμερα

Άνοδος για το ευρώ σήμερα Άνοδος για το ευρώ σήμερα
Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, πριν από λίγο, διαπραγματευόταν στα 1,423 δολ. από το επίπεδο των 1,1372 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Παρά τη σημερινή υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος στο κλάμπ των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (Soociete Generale SA and Brown Brothers Harriman & Co.), οι οποίες προσδοκούν την ανάκαμψή του, προστέθηκε σήμερα η Goldman Sachs. Σε ανάλυσή της προβλέπει ότι το δολάριο θα ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 15%, την προσεχή διετία. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, πριν από το φθινόπωρο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,75% από 7,76% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,14% να υποχωρήσει στο 7,63% από 7,64% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,012% από -0,014%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,078%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,144%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,0259% από -0,260%, τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,35%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1409 δολ.

NETWORK