Οικονομία

Επιτραπέζιες ελιές: Πώς οι εξαγωγές θα φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ

Επιτραπέζιες ελιές: Πως οι εξαγωγές θα φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ Επιτραπέζιες ελιές: Πως οι εξαγωγές θα φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ
Ξανθή Γούναρη «Μπροστάρης» των εξαγωγών –είναι μακράν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας σε Αμερική και Αυστραλία- οι επιτραπέζιες ελιές σε ορίζοντα δεκαετίας μπορούν να διπλασιάσουν το τζίρο τους στα 900 εκατ. ευρώ εάν υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική και προστατευτεί ο κλάδος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος, έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Ακολουθώντας τα διεθνή μοντέλα, η ΔΟΕΠΕΛ αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας. Έτσι συμμετέχουν ισότιμα τόσο ο πρωτογενής τομέας (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί), όσο και οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, μεταποίησης,
τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας (δευτερογενής και τριτογενής τομέας).

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:
• Εξάγει σε 100 χώρες το 85% της εγχώριας παραγωγής, που ανέρχεται σε περίπου 200 χιλ. τόνους προϊόντος εκ των οποίων οι 170 χιλ. τόνοι έτοιμο.
• Διπλασίασε τις εξαγωγές του την τελευταία 10ετία.
• Αντιπροσωπεύει το 9,2% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
• Αθροίζει περισσότερους από 60.000 ελαιοπαραγωγούς και αντιστοίχως περισσότερες από 100 επιχειρήσεις.
• Έχει τζίρο 450 εκατ. ευρώ.

Τον ρόλο, τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του νέου φορέα παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΠΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ντούτσια και συμμετέχοντες τους Κωνσταντίνο Κοντίνο (Γ.Γ. ΔΟΕΠΕΛ), Νέλο Γεωργούδη (Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Αντιπρόεδρο ΔΟΕΠΕΛ), Νίκο Φραγκούλη (Ταμία ΔΟΕΠΕΛ), Κλέαρχο Σαραντίδη (Μέλος ΔΣ) και Θωμά Κουτσουπιά (Μέλος ΔΣ).

Ο εθνικός φορέας με διευρυμένες αρμοδιότητες που εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον κλάδο αποτελούσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς και επιχειρήσεις της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ η δημιουργία του προβλέπεται να αποτελέσει εφαλτήριο για:
• Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές.
• Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος.
• Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Ας σημειωθεί ότι Οργάνωση έχει ήδη υποβάλει τον φάκελο αναγνώρισής της ως Εθνική από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχημα τη φυσικότητα, η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος, η διασύνδεση με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γιώργος Ντούτσιας: «Δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη στον κόσμο. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά, από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις είχαμε ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσουμε το προϊόν μας στη θέση που του αξίζει και να εργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση: την ισχυροποίηση της θέσης ενός προϊόντος που δικαίως θεωρείται ως ο εθνικός μας θησαυρός».

Τι θα γίνει με τις ελιές Καλαμάτας

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται η σύγχυση με την ονομασία της επιτραπέζιας ποικιλίας Καλαμάτας και αντίστοιχης που χαρακτηρίζεται ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» /P.D.O. Elia Kalamatas και έχει κατοχυρωθεί από τη Μεσσηνία.

Αν και το σύνολο της εγχώριας παραγωγής για τις ελιές Καλαμάτας, ποικιλία η οποία χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, ανέρχεται σε 55.000 τόνους έτοιμου προϊόντος, μόνο οι 200 τόνοι από τη Μεσσηνία είναι ΠΟΠ. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται σταδιακά οι αλυσίδες super market αγορών στην ΕΕ που αποσύρουν από τα ράφια τους τις συσκευασίες επιτραπέζιων ελιών, οι οποίες αναγράφουν Kalamata Olives εάν δεν έχουν το σήμα ΠΟΠ.

Ήδη, μετά την Ιταλία το 2013 και τη Σλοβενία πέρυσι, σε διακοπή των εμπορικών συνεργασιών προχώρησαν πρόσφατα η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.
Σύμφωνα με την ΔΟΕΠΕΛ, που βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα, πρέπει να προστατευθεί το σύνολο της παραγωγής των ελιών Καλαμάτας, οι οποίες καλλιεργούνται εκτός από τη Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λακωνία και στη Φθιώτιδα.

Ας σημειωθεί ότι ο φημισμένος διεθνώς αυτός ελληνικός εμπορικός τύπος επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives, παρουσιάζει μεγάλη εξαγωγική δυναμική και αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι
οι φυτεύσεις κατ’ έτος χιλιάδων ελαιοδενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμάτα κυρίως στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας. Aναμένεται δε στα επόμενα 10 χρόνια, η παραγωγή του συγκεκριμένου εμπορικού τύπου να φθάσει τους 100.000 τόνους.