Οικονομία

«Προ των πυλών» διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και 24ωρα ΠΕΔΥ

«Προ των πυλών» διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και 24ωρα ΠΕΔΥ «Προ των πυλών» διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και 24ωρα ΠΕΔΥ
Το υπουργείο Υγείας, προχωρά σε άμεση συγκρότηση της Ομάδας Υλοποίησης του έργου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), υπό τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Υγείας, Σ. Βαρδαρό.

Με βάση τα συμπεράσματα από τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθηνα με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα και σε άλλα βήματα, όπως η επέκταση του διαλόγου για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, με τη διοργάνωση τριών αντίστοιχων περιφερειακών εκδηλώσεων και η έναρξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το «σήμερα και το αύριο» της ΠΦΥ.

Επίσης, εντείνονται οι ενέργειες άμεσης υποστήριξης του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσω ενίσχυσης των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ, με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και εξέταση της δυνατότητας εφημερίας ορισμένων δομών σε 24ωρη βάση, βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και μέσω ενθάρρυνσης, επέκτασης και ανάδειξης των προσπαθειών πρόληψης και αγωγής υγείας από το προσωπικό των μονάδων υγείας.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ, Σ. Γιάκαμπ, επαναδιαβεβαίωσε τη στήριξη του ΠΟΥ στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και τόνισε ότι η βιώσιμη και ολοκληρωμένη ΠΦΥ αποτελεί το θεμέλιο για την καλή υγεία του πληθυσμού και την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα του διημέρου ήταν η διαπίστωση για τη σημασία και τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ταυτόχρονη διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της, στην προσπάθεια καθολικής, άμεσης και αποτελεσματικής υγειονομικής κάλυψης, συνολικά, του πληθυσμού της χώρας, σε μία περίοδο αυξανόμενων υγειονομικών αναγκών.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της εμπειρίας καλών πρακτικών στις χώρες της Ευρώπης με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, αλλά και η ανάδειξη αντίστοιχων καλών παραδειγμάτων στο εσωτερικό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του συστήματος υγείας, γενικότερα.

Τέλος, κρίθηκε απαραίτητη η επιλογή της σταδιακής (πιλοτικής) εφαρμογής του σχεδιασμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των εμπλεκόμενων μερών και «εκπαίδευσης» του πολίτη.