Οικονομία

Θα υποστούν και οι συνταξιούχοι αγρότες μείωση κατά 60%;

Θα υποστούν και οι συνταξιούχοι αγρότες μείωση κατά 60%;
Διευκρινήσεις ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας, βουλευτές της ΝΔ, αναφορικά με την περικοπή της σύνταξης κατά 60% σε όσους συνταξιούχους διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να εργάζονται.

Στην ερώτηση που συμμετέχει και ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζεται ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η μείωση αυτή, επηρεάζει και όσους απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, κύρια δηλαδή τους αγρότες. Επισημαίνεται ότι στη διάταξη που εντάχθηκε στο νέο Ασφαλιστικό, τονίζεται ότι στο εξής θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Εάν η διάταξη συμπεριλαμβάνει και τους αγρότες, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τότε οι συνταξιούχοι του αγροτικού κλάδου, θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία αλλαγών και μεταβιβάσεων δικαιωμάτων λήγει στις 31 Μαΐου.