Οικονομία

Η ΕΚΤ ξεκινά τις αγορές ομολόγων εταιρειών

Η ΕΚΤ ξεκινά τις αγορές ομολόγων εταιρειών Η ΕΚΤ ξεκινά τις αγορές ομολόγων εταιρειών
Τις αγορές ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που έχουν εκδώσει επιχειρήσεις ξεκινά η ΕΚΤ την Τετάρτη με στόχο την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης και την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει την έναρξη των αγορών εταιρικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα. Τα εταιρικά ομόλογα συγκαταλέγονται πλέον στα χρεόγραφα που μπορεί να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα πλαίσια του προγράμματος των μηνιαίων αγορών ύψους 80 δισ. ευρώ.

Τα κρατικά ομόλογα, οι καλυμμένες ομολογίες και τα τιτλοποιημένα χρεόγραφα (asset backed securities) περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ.

Πάνω από 1000 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 620 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να επιλεγούν από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος.

Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν το γεγονός, ανεβάζοντας τις τιμές και συμπιέζοντας τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων το προηγούμενο διάστημα.

Αρκετές επιχειρήσεις εκμεταλλεύθηκαν την ισχυρή ζήτηση για εταιρικά ομόλογα και πούλησαν χρεόγραφα αξίας 50 δισ. ευρώ και πλέον σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάντως, υπάρχουν αναλυτές που κρατούν επιφυλακτική θέση, τονίζοντας ότι μεγάλη σημασία έχει το ύψος των μηνιαίων αγορών από την ΕΚΤ. Αρκετοί εκτιμούν πως αγορές εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης μικρότερες των 5 δισ. ευρώ μηνιαίως θα απογοητεύσουν.