Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Επικουρικές συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση για ΤΕΑ

Υπ. Εργασίας: Επικουρικές συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση για ΤΕΑ
Διευκρινήσεις για το καθεστώς χορήγησης επικουρικών συντάξεων, για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης όταν εμπλέκονται και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τονίζεται ότι κομβικό σημείο είναι εάν η αίτηση χορήγησης σύνταξης πραγματοποιήθηκε πριν ή μετά την 1η Μαρτίου 2013, ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ΤΕΑ. Όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση ασφαλισμένων που έχει διανυθεί χρόνος ασφάλισης, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται επικουρικά ταμεία και ΤΕΑ, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης έχει υποβληθεί μετά την 1/3/2013, ισχύουν τα εξής:

- Κάθε φορέας απονέμει στο δικαιούχο το ποσό της σύνταξης που του αναλογεί στο χρόνο που διανύθηκε σε αυτόν, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί, λόγω ασυμβατότητας των συστημάτων (αναδιανεμητικό για τα επικουρικά ταμεία – κεφαλαιοποιητικό για τα ΤΕΑ).

- Στην περίπτωση ασφαλισμένων που κατέβαλλαν το σύνολο των εισφορών τους στο αναδιανεμητικό σύστημα, χωρίς να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, η εγκύκλιος τονίζει ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης (εύρεση αρμόδιου φορέα, αναπροσαρμογή συντάξιμων αποδοχών). Και σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη υπολογίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει απευθείας στο δικαιούχο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στο χρόνο που διανύθηκε σε αυτόν, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά ασφαλισμένους του ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στο φάρμακο), του ΤΕΑΥΕΤ (εμπόριο τροφίμων), ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ (προσωπικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων) και ΕΤΕΑΠΕΠ (προσωπικό εταιριών πετρελαιοειδών).

NETWORK