Οικονομία

ΟΙΥΕ: Απεργούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι καθαρίστριες των σχολείων

ΟΙΥΕ: Απεργούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι καθαρίστριες των σχολείων
Σε 24άωρη πανελλαδική απεργία, προχωρούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι 9.500 καθαρίστριες που εργάζονται στην καθαριότητα των σχολείων. Πρόκειται για κινητοποίηση που πραγματοποιείται με την στήριξη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες σε αυτό τον πολύ ειδικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με σύμβαση μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ' αποκοπή και χωρίς δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, οι καθαρίστριες αμείβονται με 33,77 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές. Οι καθαρίστριες στερούνται το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια και στη μητρότητα. Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διάδρομοι, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα). Επίσης, δεν λαμβάνουν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες από τις καθαρίστριες είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση της αμοιβής των καθαριστριών κατά 10%, μειώνοντας το κονδύλι που εντάσσεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και αφορά στην καθαριότητα των σχολείων.

Οι καθαρίστριες θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της 30ης Ιουνίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος, στο υπουργείο Εσωτερικών.