Οικονομία

Προτάσεις για τη λύση πολλών προβλημάτων στην Υγεία

Προτάσεις για τη λύση πολλών προβλημάτων στην Υγεία Προτάσεις για τη λύση πολλών προβλημάτων στην Υγεία
H εφαρμογή του real time ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα μπορεί να αγγίξει και τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο εργαλείο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο 7ο Pharma & Health Conference ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time) θα έφερνε στο φως περιπτώσεις όπως «κλινική, στην οποία διαπιστώθηκε ότι από τα 10 εκατ. υποβολών τα 8 εκατ. ήταν πλαστά», όπως ανέφερε και τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι από μία δαπάνη περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι προκλητά». Παράλληλα, ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε και για τις επιπτώσεις των μέτρων του rebate και του claw back, οι οποίες δεν έχει μετρηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις. «Πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αδυναμία, 60 κλινικές έκλεισαν», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι οριζόντιες μειώσεις χωρίς εξορθολογισμό δαπανών.

Την ίδια ώρα, το 80% των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα υγείας αφορά απαρχαιωμένο εξοπλισμό, προερχόμενο, κυρίως, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, γενικός διευθυντής GE Healthcare Ν. Ευρώπης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο δημόσιο σύστημα, λέγοντας ότι το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" δεν διαθέτει απεικονιστικό μηχάνημα που να λειτουργεί. Επίσης, για την πάταξη της διαφθοράς, πρότεινε τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ή έστω μίας κεντρικής ασφαλιστικής δικλίδας, που θα επιτρέπει τον έλεγχο στα νοσοκομεία.

«Το σύστημα δεν ελέγχεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NovartisHellas, Ricardo Canevari, ο οποίος έκανε λόγο για επαναδιανομή των πόρων, αλλά και αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου. «Είναι θετικό ότι η πρώτη κλαδική μελέτη που έγινε από την κυβέρνηση ήταν για τις επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία. Ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στις κλινικές μελέτες, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε. Όμως, όπως σημείωσε, το σημερινό ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργεί κίνδυνο όλα αυτά να μείνουν στη θεωρία, εξαιτίας του πολύ μεγάλου claw back και του μεριδίου αγοράς των καινούργιων φαρμάκων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των νοσηλευτών Σοφία Τάνη, μέλος του ΔΣ ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι «ψυχορραγεί από τη δραματική υποστελέχωση και είναι οι νοσηλευτές εκείνη η ομάδα επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών τους, λειτουργούν ως "ραχοκοκαλιά" που κρατάει τα νοσοκομεία όρθια». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι νοσηλευτές μπορούν να διαδραματίσουν πολύπλευρο ρόλο στο σύστημα υγείας, επισημαίνοντας ότι η ενεργός εμπλοκή του νοσηλευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μόνο οφέλη έχει να προσφέρει.