Οικονομία

Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία αποφάσισε για πρώτη φορά το Ecofin

Κυρώσεις σε Ισπανία – Πορτογαλία αποφάσισε για πρώτη φορά το Ecofin Κυρώσεις σε Ισπανία – Πορτογαλία αποφάσισε για πρώτη φορά το Ecofin
Tη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τις αποκλείσεις τους από τους δημοσιονομικούς στόχους, αποφάσισε το Ecofin για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυρώσεις αυτές δε θα ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ ζήτησαν επίσπευση του Brexit

Προσερχόμενοι στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών του Brexit.

«Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Το κόμμα των Συντηρητικών προχώρησε γρήγορα τη διαδικασία για την τοποθέτηση της Τερέζα Μέι στη θέση της», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας πως θα πρέπει επιταχυνθεί αντίστοιχα και η διαδικασία της Βρετανικής Εξόδου.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν ξεκινήσει και η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο και να μην αναβάλει τις διαπραγματεύσεις «αενάως».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο χθεσινό Eurogoup τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.