Οικονομία

Κουρουμπλής: Μέτωπο όλων των δυνάμεων της Βουλής ενόψει της διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Κουρουμπλής: Μέτωπο όλων των δυνάμεων της Βουλής ενόψει της διαπραγμάτευση για τα εργασιακά Κουρουμπλής: Μέτωπο όλων των δυνάμεων της Βουλής ενόψει της διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
Τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του Κοινοβουλίου, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ζητά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε ζήτημα αρχών για την κυβέρνηση τις εργασιακές σχέσεις και διαβεβαίωσε ότι θα το χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο.

«Ελπίζω να συγκροτήσουμε ένα ευρύτερο μέτωπο όλων των δυνάμεων του Κοινοβουλίου του πολιτικού μας συστήματος», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής στην εκπομπή «Δύο στις 12», τόνισε ότι εάν υπάρξει σύγκλιση η κυβέρνηση θα εμφανιστεί περισσότερο ισχυρή απέναντι στους δανειστές και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί έχοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο πλευρό μας».

Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, γενικότερα, επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι δανειστές να καταλάβουν πως το εργασιακό κόστος δεν είναι αυτό που επηρεάζει την αναπτυξιακή προσπάθεια και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και ο εργαζόμενος να εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης. «Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν και στην Ευρώπη ότι το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους είναι υπόθεση πολιτισμού», σημείωσε ο υπουργός και απευθυνόμενος στους δανειστές αναρωτήθηκε: «Μας ζητούν να κατεβεί το κατώτατο όριο. Να πάει πού δηλαδή; Να δουλεύουν οι άνθρωποι για 200 και 300 ευρώ;».

Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία, την ασφάλεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου από τις πολιτικές λιτότητας, ενώ έκανε λόγο και για την αναγακιότητα συγκρότησης μετώπου από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. «Νομίζω ότι ωριμάζουν οι συνθήκες να υπάρξει ένα μέτωπο στον νότο, διότι αν δεν υπάρξει, να είμαστε ρεαλιστές, κανένας μόνος του δεν μπορεί να πάρει επάνω του μία τόσο μεγάλη υπόθεση. Οι χώρες του βορρά έχουν τη δική τους λογική, αλλά αυτό δεν είναι Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τη νέα αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτήρισε το χτύπημα «αποτρόπαιο έγκλημα» και «άνανδρη ενέργεια».

"Το ζήτημα της ασφάλειας ανάγεται σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, που μόνο με περισσότερη δημοκρατία μπορεί κανείς να το υπερασπιστεί" δήλωσε σήμερα, με αφορμή τα γεγονότα στη Νίκαια, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον γενικό επιθεωρητή της Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη και την αγανάκτησή του για τα το φοβερό και αδίστακτο, όπως είπε, έγκλημα στη Γαλλία, είπε ότι είναι συγκλονισμένος και δήλωσε τη συμπαράστασή του στη δοκιμασία του φίλου γαλλικού λαού. "Δεν πιστεύω ότι τα κλειστά σύνορα, η λογική του φόβου, η λογική του να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να καταστήσουμε τα σπίτια μας φυλακές που θα αυτοφυλακιζόμαστε, είναι αυτό που αξίζει σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με αλληλεγγύη απέναντι σε αυτά τα φρικτά φαινόμενα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αλλά και ιδιαίτερα με το ξέσπασμα του προσφυγικού απέδειξε ότι έχει αποθέματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και το μεγαλύτερο όπλο που θα αναχαιτίζει τέτοια φαινόμενα όπως το χθεσινό είναι να κυριαρχήσει στη χώρα η λιακάδα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης".
Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε "την ψυχραιμία την ευγένεια και την ανθρωπιά που επέδειξε η ελληνική αστυνομία" ξεκινώντας από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: "πολλοί ανέφεραν πως θα γίνει το Βατερλώ της κυβέρνησης", ωστόσο "αντιμετωπίστηκε ένα ζήτημα σε μερικούς μήνες, όταν σε άλλες χώρες κράτησαν τέτοια φαινόμενα 7 χρόνια και αντιμετωπίστηκαν με πολύ βίαιο τρόπο".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω της διοργάνωσης No Border Camp, τόνισε πως κατανοώ τις αντιδράσεις για το θέμα του ΑΠΘ, όμως ανέφερε ότι ακούει δηλώσεις "που έχουν μέσα τους το στοιχείο της αγκύλωσης, της κλειστοφοβίας, του πανικού".

"Με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα" είπε και εκτίμησε ότι η παρουσία όσων βρίσκονται εκεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο, με ανοχή προκειμένου να πειστούν ότι η Ελλάδα πληρώνει τις συνέπειες των κλειστών συνόρων. "Αν χρειαστεί, όπου χρειαστεί, η αστυνομία βρίσκει τον τρόπο και έχει την ικανότητα και τη γνώση. Ας μην προτρέχουν κάποιοι" είπε χαρακτηριστικά.