Οικονομία

Έμμεση αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλούς συνταξιούχους

Έμμεση αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλούς συνταξιούχους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η εισφορά 6% που καταβάλλουν υπέρ ΕΟΠΥΥ οι συνταξιούχοι θα προκύπτει στο εξής από το άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων που λαμβάνουν και όχι από την κάθε μια ξεχωριστά, όπως γινόταν έως τώρα.

Η έμμεση μείωση στις συντάξιμες αποδοχές τους, που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2016, ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, στην οποία τονίζεται ότι η εισφορά 6% υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Το άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης), συμπεριλαμβανομένων:
α) Της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.,
β) Της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η εισφορά καταβάλλεται και από τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και τυχόν επικουρική), αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόλησης. Απλώς, εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των συντάξεων που λαμβάνουν, οι συνταξιούχοι αυτής της ειδικής κατηγορίας υποχρεώνονται να καταβάλλουν και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών ή το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται έως 31/12/2016 ή επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους από 1/1/2017 και εφεξής. Άρα θα πληρώνουν εισφορά και ως συνταξιούχοι και ως μισθωτοί...

Ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης, επί του οποίου υπολογίζεται η ως άνω εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, η εγκύκλιος τονίζει ότι θεωρείται το εξής:
α) Για τις καταβαλλόμενες, έως την 12/5/2016 συντάξεις, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) καθώς και για όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες διατάξεις του νόμου, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6%, ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

β) Για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού του ν.4387/2016 (δηλαδή θα αποτελούνται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων των άρθρων 30 και 94 του ν.4387/2016 και προσωπική διαφορά) συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και του εξωϊδρυματικού επιδόματος, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6%, ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στις κρατήσεις των νόμων: ν.3865/2010 (άρθρο 11) και ν. 4002/2011 (άρθρο 2 παρ. 13 και 14) και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ανάλογη εισφορά, 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, παρακρατείται ήδη από την 1.1.2016 και από τις επικουρικές συντάξεις, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Ως καταβαλλόμενο ποσό επικουρικής σύνταξης, επί του οποίου υπολογίζεται η εν λόγω εισφορά, θεωρείται:
α) Για τις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 συντάξεις και τις καταβλητέες συντάξεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση έως 31/12/2014.

- Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει του άρθρου 96 του ν.4387/2016, ως καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις κρατήσεις των νόμων ν.3986/2011 (άρθρο 44 παρ. 13), ν.4024/2011 (άρθρο 2, παρ. 3 και 4), ν.4051/2012 (άρθρο 6, παρ.2-5), ν.4052/2012 (άρθρο 42, παρ.1) και ν.4093/2012 (παρ. ΙΑ5, περ.1) πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει του άρθρου 96 του ν.4387/2016, ως καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται το αναπροσαρμοσμένο ποσό σύνταξης που προκύπτει αφαιρουμένου του ποσού της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης του άρθρου 44, παρ. 13 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Ειδικά για επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι ως καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης αφαιρουμένου του ποσού της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης του άρθρου 44, παρ. 13 του ν.3986/2011, όπως ισχύει.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συρροής περισσότερων, της μίας επικουρικής, συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης

Την προβλεπόμενη εισφορά, οφείλουν να παρακρατούν και τα Ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης του άρθρου 36 του ν.4052/2012 (Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε., Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ., Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε. και Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π.), καθώς και τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας (Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ.Α.Τ. και Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Τράπεζας Αμέρικαν Εξπρές, κ.λπ.), των οποίων οι συνταξιούχοι δικαιούνται και λαμβάνουν παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι εν λόγω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης). Δεν εφαρμόζονται επίσης και για απασχολούμενους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς εκτός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους Κανονισμούς.

Απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη και οι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που απώλεσαν το ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στα προνοιακά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων (άρθρο 91, ν. 4387/2016) και στα επιδόματα τέκνων υπέρ συνταξιούχων.

NETWORK