Οικονομία

Καύσιμα και capital controls… έσωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Καύσιμα και capital controls… έσωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Βελτιωμένο κατά 306 εκατ. ευρώ εμφανίσθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 7μηνο του 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, φτάνοντας στα 1,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε επιδείνωση.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 653 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, λόγω της εκτέλεσης μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία επιδεινώθηκε κυρίως λόγω των εξελίξεων του μηνός Ιουλίου, που προαναφέρθηκαν. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών τους πρώτους επτά μήνες του 2016 παρουσίασε πτώση κατά 1,6 δισ. ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 930 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, κατά 887 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015. Βελτίωση παρουσίασε επίσης και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.

Πλεόνασμα εμφάνισε το ισοζύγιο κεφαλαίων: 642 εκατ. ευρώ, κατά 34 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 παρουσίασε έλλειμμα 428 εκατ. ευρώ, κατά 340 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.

Το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 134 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 5,2 δισ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην άνοδο κατά 6,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 8,8 δισ. ευρώ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, αλλά και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Στην πλευρά των υποχρεώσεων καταγράφηκε μείωση κατά 2,0 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται τόσο στη μείωση των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET) όσο και στο αποτέλεσμα της στατιστικής προσαρμογής. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιουλίου 2016, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ, έναντι 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.