Οικονομία

Αυξάνονται οι εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων

Αυξάνονται οι εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ, ο αριθμός των εφοριών που καθυστερούν τις επιστροφές ΦΠΑ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς στις 44 πλέον από τις 111 ΔΟΥ της χώρας ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από τέσσερα χρόνια

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εν τούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί στις 325 ημέρες.

Η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ καταγράφεται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται στις 1.519 ημέρες, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ της Κω με μέσο χρόνο αναμονής τις 1.397 ημέρες, η ΔΟΥ στο Κιλκίς με 1.248 ημέρες, η Α’ Θεσσαλονίκης με 1.175 ημέρες, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου με μέσο χρόνο αναμονής τις 886 ημέρες.

Συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 7.798, συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 6.279 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να προσεγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 824 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 405 και Πλοίων Πειραιά με 285.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Καλαμαριάς, Άρτας, Β’ Λάρισας.

Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι του Βύρωνα, των Θηβών και της Λαμίας.