Οικονομία

Αναδρομική κατάργηση ειδικής προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ

Αναδρομική κατάργηση ειδικής προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ
Την αναδρομική κατάργηση της ειδικής προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ και του κλάδου μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ από την 1.1.2016 αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές από ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και εμμίσθους, και αφορούν ασφάλιση για χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2016, επιστρέφονται στους ασφαλισμένους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος τονίζεται ότι όσοι ασφαλισμένοι είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξησης και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, πρόκειται να λάβουν για το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτούς μέχρι 31/12/2015, προσαύξηση της κύριας σύνταξής τους.

Η επιπλέον παροχή υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ιδιαίτερα για την Ειδική Προσαύξηση, ο χρόνος στον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση.

Δικαίωμα προσαύξησης της κύριας σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, έχουν οι ασφαλισμένοι των οποίων η κύρια σύνταξη πρόκειται να υπολογιστεί σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται με το ν.4387/2016, όπως ορίζεται στο άρθρο 94 παρ. 1 και 2 του ανωτέρου νόμου.