Οικονομία

ΔΑΚΕ ΙΚΑ: Μπαλάκι σε Κατρούγκαλο και Πετρόπουλο οι εργαζόμενοι των Ταμείων

ΔΑΚΕ ΙΚΑ: Μπαλάκι σε Κατρούγκαλο και Πετρόπουλο οι εργαζόμενοι των Ταμείων
«Μπαλάκι» ανάμεσα στον υπουργό και στον υφυπουργό Εργασίας, έχουν γίνει οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού ο ένας στέλνει στον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Μετά και την χθεσινή νέα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, επιβεβαιώθηκε, κατά τους συνδικαλιστές η εμμονή στην αρχική απόφαση να μην υπάρχει καμία θεσμική εκπροσώπηση από μεριάς εργαζομένων, στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, αλλά και στις σχετικές Επιτροπές σύνταξης του Οργανογράμματος του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΚΕ ΙΚΑ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το «πώς θα είναι το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, πόσες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις εργασίας, τι θα γίνει με το λεγόμενο "πλεονάζον" προσωπικό, πόσα υποκαταστήματα τελικά θα απομείνουν, ποια θα είναι η τύχη των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης, πώς προβλέπεται να γίνονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ποιο το μέλλον της ΕΥΠΕΑ, γιατί στο "προσχέδιο οργανογράμματος" παρουσιάζεται το ΚΕΑΟ να είναι "ανεξάρτητο" από τον ΕΦΚΑ και γενικά, σε ένα πλήθος ερωτημάτων, που η Ομοσπονδία μας δεν έλαβε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν τους αρκούν οι δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξουν «ξεσπιτώματα συναδέλφων» ή ότι θα «αξιοποιηθούν όλοι». Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως «αυτή η κυβέρνηση μας έχει τάξει και υποσχεθεί τόσα πολλά που δεν έχει υλοποιήσει, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την αθέτηση του σημερινού υπουργού Εργασίας, στο να υπάρχει θεσμικός μας εκπρόσωπος, στο προσωρινό Δ.Σ. του ΕΦΚΑ αλλά και στην Επιτροπή κατάρτισης του Οργανογράμματος. Όταν λοιπόν, αθετούν έτσι απλά κι εύκολα, τις υποσχέσεις που έχουν δώσει προς το Συνδικάτο μας, αναρωτιόμαστε γιατί θα πρέπει να τους πιστέψουμε σε όλα τ' άλλα που μας υπόσχονται ότι θα πραγματοποιήσουν;»

Η ΔΑΚΕ ΙΚΑ προσθέτει ότι κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, τέθηκε  και το ζήτημα της εκκρεμότητας που υπάρχει με τους εργαζόμενους της προκήρυξης 9Κ του ΑΣΕΠ (μετά δε και την απόφαση του ΣτΕ). Οι απαντήσεις του κ. Κατρούγκαλου, κάθε άλλο παρά εφησύχασαν τους συνδικαλιστές. Γίνεται λόγος για «σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως, διότι μέχρι τώρα, όταν θέταμε από μεριάς Συνδικάτου, το τι πρόκειται να γίνει και τι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν  στο ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων από το ΣτΕ, οι απαντήσεις που λαμβάναμε ήταν κάτι περισσότερο από καθησυχαστικές. Γι’ αυτό και μετά από τις απαντήσεις που δεν λάβαμε κατά την τελευταία αυτή συνάντηση, γίνεται αντιληπτό, ότι δεν μπορούμε ως Συνδικαλιστικό Κίνημα να επαφιόμαστε στο πότε η πολιτική ηγεσία θα δεήσει να μας ενημερώσει και μέχρι τότε να βαδίζουμε στα τυφλά με βάρκα την ελπίδα!

Η ΔΑΚΕ ΙΚΑ ζητάει την σύγκλιση έκτακτου ΔΣ, ώστε να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι «άμεσα  σε δράσεις και κινητοποιήσεις, ακόμα και στο παραπέντε πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Ε. ΙΚΑ, καθώς οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί γίνονται σε βάρος μας και ο χρόνος δεν περισσεύει».