Οικονομία

Αχτσιόγλου: Η μοναδική κυβερνητικός που συμμετείχε στην σύνταξη του πορίσματος για τα εργασιακά

Αχτσιόγλου: Η μοναδική κυβερνητικός που συμμετείχε στην σύνταξη του πορίσματος για τα εργασιακά
Μετά την ορκωμοσία της στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε και την πρώτη της δήλωση στα ΜΜΕ.

Η 31χρονη υπουργός που θα χειριστεί το δύσκολο χαρτοφυλάκιο που είχε στα χέρια του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι ήταν μια τιμή προς το πρόσωπό της από τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο συντεταγμένα στο υπουργείο Εργασίας.

«Με τίμησε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας»,τόνισε η νέα υπουργός Εργασίας.

Μόλις 31 ετών (γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας), η κ. Αχτσιόγλου μπορεί θεωρητικά να μπαίνει στα «βαθιά», όμως φαίνεται ότι έχει συνηθίσει στα… δύσκολα. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές για το κρίσιμο θέμα των εργασιακών σχέσεων, αποτελεί ένα πρώτο διαπιστευτήριο. Δικηγόρος στο επάγγελμα, η κ. Αχτσιόγλου, εκπροσωπεί τη νέα γενιά πολιτικών που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και έχει διατελέσει μέλος στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. Υπήρξε επίσης μέλος στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στην Νομαρχιακή Επιτροπή στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως επιστημονική συεργάτις στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε θέση και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Είναι διδάκτωρ εργατικού δικαίου και αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις «κλειστές» συσκέψεις της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το πόρισμα για τα εργασιακά.

Οι φίλοι της, θεωρούν ότι έχει σύστημα, στόχο, στρατηγική, βασίζεται στις γνώσεις της, δεν μιλάει πολύ και είναι ιδιαίτερα εργατική. Οι… εχθροί της, της προσάπτουν ότι είναι «παιδί της Κουμουνδούρου», είναι λίγο απόμακρη, δεν έχει κολλήσει ένσημα και δεν έχει καλές σχέσεις με μεγάλο μέρος των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, από τους οποίους σπάνια επεδίωξε συνεργασία στο διάστημα που διετέλεσε στενή συνεργάτις του κ. Κατρούγκαλου.

Ανεξάρτητα όμως από τους φίλους και τους αντιπάλους της, η κ. Αχτσιόγλου καλείται άμεσα να δείξει τα διαπιστευτήριά τους, καθώς οι δανειστές δεν περιμένουν και στις 14 Νοεμβρίου ξεκινάει, ίσως η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Από το αποτέλεσμά της, θα κριθεί εν πολλοίς το ύψος των μισθών που θα καταβάλλονται εφεξής στην αγορά εργασίας, το είδος των εργασιακών σχέσεων που θα δημιουργηθούν, αλλά και ο τρόπος που θα λειτουργεί το μοντέλο των ομαδικών απολύσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια της και δεν θα έχει καθόλου πίστωση χρόνου για να κριθεί…

Το υπόλοιπο υπουργείο Εργασίας έμεινε ως έχει. Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, παραμένει αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα ζητήματα πρόνοιας θα συνεχίσει να χειρίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και την πορεία του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος. Ο κ. Κατρούγκαλος, που μεταφέρθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, μάλλον «πλήρωσε» τη διαχείριση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και ειδικά τις επιστολές προς τους συνταξιούχους, που έριξαν «λάδι στη φωτιά»…