Οικονομία

356 μέτρα από την τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πρέπει να υλοποιηθούν ώς το τέλος του 2016!

356 μέτρα από την τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πρέπει να υλοποιηθούν ώς το τέλος του 2016!
Παραδόθηκε σήμερα από τον ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση η Έκθεση Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα-2017, η οποία περιλαμβάνει 356 συστάσεις, για άνοιγμα αγορών και αντιμετώπιση «στρεβλώσεων», συστάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2016, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος, μιλώντας στη σχετική εκδήλωση.

Το κόστος του έργου, από το οποίο προέκυψε η Τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη χρηματοδότηση. Όπως είπε στην εκδήλωση ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, (πρώην υπουργός Οικονομίας), η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι μία από τις πολλές παρακαταθήκες θεμάτων που κλείνουν στο υπουργείο Οικονομίας και συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες οι συστάσεις αφορούν μεγαλύτερο εύρος νομοθεσίας.

Για τις 356 συστάσεις συνεργάστηκαν 15 ερευνητές και πλήθος από στελέχη 5 υπουργείων, έγιναν 120 συναντήσεις με 34 φορείς, οι συστάσεις αφορούν σε πέντε τομείς της οικονομίας, αξιολογηθήκαν 1.290 νομοθετήματα, βρέθηκαν 577 εμπόδια και 356 από αυτά κατέληξαν σε συστάσεις. «Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και να συμβάλλουν έτσι στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το κείμενο αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό και χονδρικό εμπόριο οι κατασκευές, η μεταποίηση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της συμμετοχής των φορέων της αγοράς στη διαμόρφωση των συστάσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ένταση που υπήρχε στις προηγούμενες εργαλειοθήκες.
 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ριντάρο Ταμάκι ανέφερε ότι η έκθεση θα βοηθήσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και έχει δώσει ώθηση σε έργα σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η νομοθεσία που αφορά στον ανταγωνισμό είναι σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει στην ανθεκτικότερη ανάπτυξη» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «η χώρα πέρασε βαθιά και επώδυνη πορεία και οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ορατές, με τους πολίτες να βιώνουν ακόμη στοιχεία της, όμως η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει κι αυτή το χρόνο της».

Σημείωσε ότι αν εφαρμοστούν οι συστάσεις θα υπάρξει όφελος για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, 414 εκατ. ευρώ. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι αρκετές από τις συστάσεις που έγιναν για τον κατασκευαστικό τομέα στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και μελετών. Οι χαμηλότερες τιμές συνδέονται με υψηλότερη συμμετοχή. Αναλύθηκαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2015 και βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο μια επιπλέον προσφορά σε διαγωνιστική διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερες εκπτώσεις κατά έναν μέσο όρο του 30-34% με όφελος που ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα και για τη νομοθεσία στον τομέα του χονδρεμπορίου νωπών τροφίμων επισημάνθηκε ότι ο περιορισμός πρέπει να χαλαρώσει ώστε να επιτρέπει στους χονδρέμπορους να εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές αγορές, ενώ στο φαρμακευτικό κλάδο η αλλαγή της ρύθμισης για τα γενόσημα, αυξάνει το όφελος για τους καταναλωτές κατά 34 εκατ. ευρώ ετησίως και τέλος, αναφέρθηκε ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ισοπροπυλική αλκοόλη εφαρμόζεται κατά περίπλοκο τρόπο που αλλοιώνει τις επιλογές και αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος των επιχειρήσεων. Η άρση του φόρου αυτού θα εξαλείψει αυτό το κόστος και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, αυξάνοντας το όφελος για τους καταναλωτές κατά 3,6 εκατ. ευρώ ετησίως». Ακόμη, ανέφερε ότι οι συστάσεις του ΟΟΣΑ αφορούν το 11% του ΑΕΠ και το 16% της απασχόλησης.

Ο Κάσπαρ Ρίχτερ, από την ΕΕ, ανέφερε από την πλευρά του ότι, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά αλλά γίνονται βήματα για βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσθεσε: «ο ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την ευημερία των καταναλωτών. Όσο πέφτουν οι τιμές οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε ανάπτυξη και επέκταση και οι πολίτες σε ευημερία».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος ανέφερε ότι οι συστάσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους οπότε η μεταρρυθμιστική πίεση ή κόπωση σε συνδυασμό με τα λιγότερα στελέχη στη δημόσια διοίκηση δημιουργεί προβληματισμό καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί ολοένα και μεγαλύτερο έργο. «Αλλά η δημόσια διοίκηση νομίζω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έργα τέτοιου τύπου, ανέφερε ο κ. Ξανθάκος, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση. Σχετικά με την αποτίμηση των δύο παλαιότερων εκθέσεων, για την πρώτη εκτιμάται ότι άνω του 72% μετατράπηκαν σε νομοθεσία και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές, ενώ και για τη δεύτερη εργαλειοθήκη, έχουν υλοποιηθεί οι συστάσεις σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχουν στοιχεία για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με μείωση των τιμών για τα αρτοποιήματα, για βιβλία (πτώση τιμής 14%) και για τα διατροφικά συμπληρώματα και βιταμίνες για τα οποία υπάρχει διαθεσιμότητα και σε σούπερ μάρκετ όπου πωλούνται φθηνότερα από άλλα σημεία πώλησης.

Για να φανούν τα οφέλη των συστάσεων στην πραγματική οικονομία, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΟΣΑ, θα πάρει χρόνο και επειδή οι συστάσεις αφορούν σε συγκεκριμένο εύρος της οικονομίας - δηλαδή εστιάζουν μόνο στον ανταγωνισμό και τις τιμές των προϊόντων - απαιτούνται και άλλες πολιτικές για να επεκταθούν τα αποτελέσματα.