Οικονομία

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην κρησάρα των τεχνικών κλιμακίων

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην κρησάρα των τεχνικών κλιμακίων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Διευκρινήσεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ζητούν οι τεχνοκράτες – Στο «ψυγείο» οι ομαδικές απολύσεις εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανέλυσε η ελληνική πλευρά, στο τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών, κατά τη σημερινή συνάντηση.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών περιορίστηκαν στο να ζητούν διευκρινιστικά στοιχεία για το σκέλος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η συζήτηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν επεκτάθηκε στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τηρήσουν «στάση αναμονής» ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Παραμένει η θέση της ελληνικής πλευράς, πάντως, που εστιάζεται στο να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, από το 5% που είναι σήμερα, στο 10%, καθώς εκτιμάται ότι ήδη «το ελληνικό δίκαιο έχει ανταποκριθεί πλήρως στο ενωσιακό»… Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ισχύει για ομαδικές απολύσεις το όριο του 5% ή 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, ενώ στην Ευρώπη ισχύει το όριο του 10% για επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους.

Ειδικά για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο να μπορούν στο εξής οι συλλογικές – κλαδικές συμβάσεις εργασίας να προηγούνται των επιχειρησιακών. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα της επεκτασιμότητας, που θα ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο μια συλλογική σύμβαση και θα περιορίζει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού σε έναν κλάδο.

Έως τώρα η ελληνική πλευρά δεν έχει ενημερωθεί από τους θεσμούς, εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο «κύκλος» της διαπραγμάτευσης, που μάλλον θα διαρκέσει έως τις 23 – 24 Νοεμβρίου.