Οικονομία

Πετρόπουλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, παρά τις πιέσεις

Πετρόπουλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, παρά τις πιέσεις
Στην παραδοχή ότι η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις για να καταργηθεί το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς», που διασώζει υπό προϋποθέσεις τις κύριες συντάξεις έως το τέλος του 2018, προέβη νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Πετρόπουλος, υπεραμύνθηκε του… εφευρήματος της προσωπικής διαφοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις», παραδεχόμενος ταυτόχρονα, ότι ασκούνται πιέσεις για ανατροπή της διαδικασίας «μετά το 2019». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει».

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις ο υφυπουργός Εργασίας, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσής τους και επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί βασικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο τρόπος που εγκρίνονται και ελέγχονται οι προϋποθέσεις από τον υπουργό οι ομαδικές απολύσεις.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στη διαπραγμάτευση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Τόνισε πως το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί για τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, είπε πως θα προχωρήσει και πως σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν. Αναγνώρισε, πάντως, πως υπάρχουν «τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα μπλοκάκια», αλλά σημείωσε ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ δεν έχουν λόγο να διακόψουν τη λειτουργία τους αφού θα πληρώνουν μόλις το 20% σε εισφορές επί των καθαρών εσόδων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις με ατομικές επιχειρήσεις θα είναι λιγότερες οι εισφορές από ό,τι είναι σήμερα για χαμηλά εισοδήματα, συμπλήρωσε για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι».