Οικονομία

Δ. Καλαματιανός–ΙΚΑ: Παραγωγική ανασυγκρότηση για να μην μειωθούν ξανά οι συντάξεις

Δ. Καλαματιανός–ΙΚΑ: Παραγωγική ανασυγκρότηση για να μην μειωθούν ξανά οι συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Διονύσης Καλαματιανός.

Ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ, λόγω της δημιουργίας από 1/1/17 του Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, επισήμανε ότι η επιτυχία του Ασφαλιστικού Συστήματος, άρα και του νεοσύστατου Οργανισμού, εξαρτάται από την εκπόνηση ενός «σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης» που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθούν τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προϋπόθεση βέβαια, είναι οι νέες θέσεις εργασίας να είναι «καλά αμειβόμενες». Πρόσθεσε, δε ότι «έχουν ήδη γίνει 12 μειώσεις και δεν χρειάζεται να αυξηθούν».

Ο κ. Καλαματιανός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στους 17 μήνες που ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου Φορέα Κύριας Ασφάλισης, το ΙΚΑ βελτίωσε τα έσοδά του. Συγκεκριμένα, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, τα έσοδα του ΙΚΑ βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ ή 4,77%. Για 4ο συνεχή μήνα το Ίδρυμα δεν δανείστηκε για να καταβάλλει συντάξεις. Το έλλειμμα του 2016 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα 2,037 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Μάλιστα, τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα θεωρούνται τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι ειδικά για την πορεία απονομής των συντάξεων, από τις 57.000 που βρίσκονται στην αναμονή, ένα μεγάλο μέρος θα καταστεί εφικτό να αποδοθεί στους δικαιούχους εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 102.000 οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με την χρήση των 890 εκατ. ευρώ που θα λάβουν ως επιχορήγηση από το δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα καταστεί εφικτό η συντριπτική πλειονότητά τους, να έχει καταβληθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μένει βέβαια να αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 12η Μαΐου 2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387.2016). Γι’ αυτές τις συντάξεις, που ο αριθμός τους ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί, θα πρέπει να προκύψει υπολογισμός στη βάση νέας εγκυκλίου που εκδόθηκε προ ημερών, ενώ ακόμα εκκρεμεί ανάλογη εγκύκλιος για τις επικουρικές.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ο κ. Καλαματιανός απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε ο ίδιος για πρώτος διοικητής του Φορέα, παρά το γεγονός ότι ήταν προσωρινός διοικητής. Αντίθετα, επιλέχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, στον οποίο ο κ. Καλαματιανός ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στην ενοποίηση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης υπό τον ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης, με τις διευθύνσεις της. Επίσης, λειτουργούν «ομάδες έργου» που έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία του ΕΦΚΑ στους τομείς των εισφορών, της απονομής συντάξεων, της στέγασης των υπηρεσιών, της πληροφορικής και του οργανογράμματος. Πάντως, ειδικά για το οργανόγραμμα και τον κανονισμό ασφάλισης και παροχών, ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι δεν θα είναι έτοιμα «σύντομα» χωρίς να προσδιορίσει με ακρίβεια τη χρονική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση έως τότε θα λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ υπό «μεταβατικό στάδιο» και θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που θα καθορίζει να παραπάνω ζητήματα. Συνεπώς οι κανόνες ασφάλισης και παροχών που θα συνεχίσουν να υφίστανται, θα είναι εκείνοι που ισχύουν σήμερα για κάθε Ταμείο χωριστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καλαματιανός μίλησε για ένα «κολοσσιαίο έργο» που πραγματοποιήθηκε μέσα σε «4-5 μήνες» όταν σε άλλα κράτη απαιτήθηκαν 3-7 χρόνια, για κάτι ανάλογο.

Ειδικά για τους εργαζόμενους, ο διοικητής του ΙΚΑ ξεκαθάρισε ότι είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας τους και ότι «δεν περισσεύει κανείς». Άλλωστε, επισήμανε ότι την πενταετία 2010 – 2014 χάθηκε λόγω συνταξιοδότησης το 38-40% του προσωπικού στα Ταμεία, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας. Άρα εκτίμησε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ και θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νέο Ταμείο.

NETWORK