Οικονομία

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» από το ΚΕΑΟ - «σανίδα σωτηρίας» για τον ΕΦΚΑ

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» από το ΚΕΑΟ - «σανίδα σωτηρίας» για τον ΕΦΚΑ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» για το υπουργείο Εργασίας, ήρθε από το ΚΕΑΟ, αφού τα έσοδα του Δεκεμβρίου, ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι έως τώρα, τα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 85 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι στο διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τους οφειλέτες, έπιασαν τόπο.

Συνολικά, το 2016 εκτιμάται ότι τα έσοδα που απέφερε το ΚΕΑΟ έφτασαν τα 900 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Μάλιστα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η δυναμική που έχει αποκτήσει το Κέντρο θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος, με συνέπεια να αναμένουν έσοδα που μπορεί να υπερβούν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δοθεί «σανίδα σωτηρίας» στα έσοδα του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), που μπορεί να αντισταθμίσει την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις εισφορές που θα καταβληθούν, άρα και τα έσοδα που θα προκύψουν από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Η οριοθέτηση στο εξής των μηνιαίων εισφορών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος, για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι πιθανό να αποθαρρύνει μερίδα των παραπάνω επαγγελματιών, στο να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι για το 2017 σημαντική βοήθεια μπορεί να προκύψει από τα έσοδα από το ΚΕΑΟ, από τις ρυθμίσεις οφειλών και από την συνέχιση της αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ.