Οικονομία

Έως τον Μάρτιο το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ - Σε αναμονή για την εγκύκλιο τα μπλοκάκια

Έως τον Μάρτιο το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ - Σε αναμονή για την εγκύκλιο τα μπλοκάκια
Του Βασίλη Αγγγελόπουλου Έως τον Μάρτιο, αναμένεται να ετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που θα περιλαμβάνει το Οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ)

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι την ίδια περίοδο να είναι έτοιμος και ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του νέου υπερ – ταμείου. Εάν όμως κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, θα δοθεί προτεραιότητα στο οργανόγραμμα, καθώς αυτό είναι που θα αποτελέσει τη «ραχοκοκκαλιά» του νέου υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι, να υπάρξει Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης, θα παραμένουν σε ισχύ οι κανονισμοί που ήδη υπάρχουν για κάθε Ταμείο χωριστά.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται  ότι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ, θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Για το λόγο αυτό, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με επιτελικά στελέχη, τόσο του ΕΦΚΑ, όσο και του επίσης νεοσύστατου ΕΤΕΑΕΠ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που πιθανόν να ανακύψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη γραμμή της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το φλέγον ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων. Άλλωστε, όπως έχει δεσμευτεί η ίδια η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, στόχος είναι «μέχρι το τέλος του 2017 να εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης».

Ειδικά για το επίσης σημαντικό θέμα του τρόπου επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε όσους διαθέτουν δελτία παροχής υπηρεσιών, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι διαπιστώνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γι’ αυτό το λόγο και η επίμαχη εγκύκλιος για τα «μπλοκάκια» έχει καθυστερήσει. Γίνεται λόγος για έλεγχο που πραγματοποιείται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες «γραμμή – γραμμή», έτσι ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται τα «θολά σημεία». Πιθανότερη ημερομηνία δημοσίευσης της εγκυκλίου για τα «μπλοκάκια» είναι η ερχόμενη Δευτέρα.

NETWORK