Οικονομία

Σε ΦΕΚ η παράταση στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»

Σε ΦΕΚ η παράταση στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το πρόγραμμα Στέγαση και Επανένταξη περιγράφονται σε απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ. Το πρόγραμμα παρατείνεται έως το τέλος του 2017 με την ετήσια δαπάνη να ανέρχεται στο πεδίο των 4 εκατ. ευρώ

Δικαιούχοι φορείς του προγράμματος είναι όσοι υλοποίησαν και τους δύο πυλώνες του έως 31.12.2016 και έλαβαν έως και τη β’ δόση που τους αναλογούσε, δηλαδή είχαν ολοκληρώσει το 60% του σχεδίου που είχαν υποβάλλει στην σχετική Αρχική Διαχείρισης. Αντίστοιχα, ωφελούμενοι είναι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα έως 31.12.2016, ενώ μπορούν να προκύψουν και νέοι ωφελούμενοι μέχρι να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός τους, ανά περίπτωση.
Από τους ενήλικες ωφελούμενους, το 40% πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει στο πρόγραμμα της εργασιακής επανένταξης.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης το πρόγραμμα καλύπτει έξοδα ενοικίου που κυμαίνονται από 180 ευρώ ανά άτομο το μήνα, μέχρι 240 ευρώ για δύο ή περισσότερα άτομα. Επίσης, εάν πρόκειται για οικογένεια το πρόγραμμα καλύπτει ποσό έως 280 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα καλύπτει ακόμα και επισκευή υφιστάμενης κατοικίας έως τα 3.600 ευρώ.

Σχετικά με την εργασιακή επανένταξη, το πρόγραμμα δίνει το δικαίωμα εργασιακής εμπειρίας σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα ορίζοντας ως αποδοχές τον κατώτατο βασικό μισθό.

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα για δημιουργία επιχείρησης στον ιδιωτικό τομέα ή στον αγροτικό τομέα, με κάλυψη ποσού έως 6.000 ευρώ.
Παρέχεται συμπληρωματική χρηματοδότηση στις εξής περιπτώσεις:
-    Εάν ο ωφελούμενος μετακινηθεί από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, σε άλλες περιφέρειες, ποσό έως 1.000 ευρώ ή έως 2.000 ευρώ εφόσον η εγκατάσταση γίνεται εκτός αστικών κέντρων.
-    Σε περίπτωση μετακίνησης από αστικό κέντρο σε αγροτική περιοχή για παροχή αγροτικής εργασίας, χορηγείται επιπλέον ποσό έως 1.000 ευρώ.
Οι πληρωμές προς τους Δικαιούχους από την Αρχή Διαχείρισης του προγράμματος γίνονται σε τέσσερις δόσεις. Η πρώτη δόση, ύψους 30% του ποσού που αναλογεί καταβάλλεται με την έγκριση του σχετικού σχεδίου. Η δεύτερη δόση, ύψους επίσης 30% του ποσού, καταβάλλεται με την πιστοποίηση του 30% του σχεδίου από την Αρχή Διαχείρισης.  Η τρίτη δόση καταβάλλεται με την πιστοποίηση του 60% του σχεδίου και η τέταρτη δόση με την ολοκλήρωσή του.