Οικονομία

Το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους με μπλοκάκι πετά το υπουργείο Εργασίας

Το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους με μπλοκάκι πετά το υπουργείο Εργασίας
Να διαχειριστεί τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν προκύψει για τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν τα «μπλοκάκια» επιχειρεί το υπουργείο εργασίας, αφενός μέσω του μεταβατικού «εκπτωτικού» διαστήματος και αφετέρου μέσω αναμενόμενης σήμερα εγκυκλίου, πετώντας, όμως, ουσιαστικά το «μπαλάκι» και πάλι στους εργαζόμενους, οι οποίοι εξ ορισμού βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλους είπε ότι «θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα. Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή σχετικής εγκυκλίου, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση».

Κι συνεχίζει: «Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ (“μπλοκάκι”) προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα (σ.σ. ακόμα αναμένεται) προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

Τι σημαίνει πρακτικά η ανακοίνωση; Ότι το υπουργείο Εργασίας πετά την «καυτή πατάτα» στους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι καλούνται να… καταγγείλουν τον ή τους εργοδότες τους για μη καταβολή του μέρους των εισφορών που τους αφορά.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα, με δεδομένες τις συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να απειληθεί ο εργαζόμενος με απόλυση; Το ερώτημα προφανώς και είναι ρητορικό, αφού η πραγματικότητα είναι άλλη και σίγουρα με αυτόν τον τρόπο μόνο «η προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας» δεν υπηρετείται όπως διατείνεται το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε και: Προσωρινή εισφορά 10% στα μπλοκάκια για να κατευναστούν οι αντιδράσεις