Οικονομία

Τη μείωση του αφορολόγητου σε δύο δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Τη μείωση του αφορολόγητου σε δύο δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Σενάριο που προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών σε δύο δόσεις, μία το 2018 και μία το 2019, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας πρώτης μείωσης, από το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ, στο οποίο ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο, στα επίπεδα των 7.200-8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2018 και στα επίπεδα των 6.000-7.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2019.

Η έναρξη της μείωσης του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» των 500 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα που θα συζητήσουν οι Θεσμοί αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα σημάνει απώλεια εισοδήματος έως 300 ευρώ το χρόνο το 2018 και άλλο τόσο το 2019 για πάνω από 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι οι ισχύοντες συντελεστές θα παραμείνουν στα επίπεδα του 22%-45%.
 
Για το 2018 ενδέχεται να νομοθετηθούν και περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και η κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Εσχάτως σε αυτόν τον λογαριασμό μπήκε και ο φόρος πολυτελείας 10% για τον οποίο εξετάζεται να επεκταθεί σε όλα τα δερμάτινα είδη (παπούτσια, τσάντες, σακίδια, κ. ά.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.