Οικονομία

ΕΣΕΕ: Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ φέρνουν προσφυγές στο ΣτΕ

ΕΣΕΕ: Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ φέρνουν προσφυγές στο ΣτΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποφάσισε να καταθέσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Πρόκειται για μια ακόμα δυναμική αντίδραση από την πλευρά των ασφαλισμένων, οι οποίοι στην ουσία ζητούν να ακυρωθούν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες αλλάζουν άρδην τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Η επίσημη κατάθεση της σχετικής προσφυγής, αναμένεται να γίνει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, για να είναι εμπρόθεσμη. Ήδη η ΕΣΕΕ βρίσκεται σε επαφές με το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ), σε μια προσπάθεια να βρεθεί «κοινός τόπος» για μια αντίστοιχα κοινή προσφυγή.

Έτσι και αλλιώς η ΕΣΕΕ προτρέπει τα μέλη της να καταθέσουν προσφυγή και ως φυσικά πρόσωπα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέτρεψε τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, έως το τέλος Φεβρουαρίου, μόνο με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης επιφύλαξης.

Ταυτόχρονα, η Συνομοσπονδία διεξάγει έρευνα με στόχο να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα του νέου τρόπου ασφαλιστικών εισφορών. Μπορεί το «δέντρο» να είναι ότι το 77% των ασφαλισμένων – μελών της ΕΣΕΕ, θα κληθούν να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, σε σχέση με πέρσι, αλλά το «δάσος» είναι ότι οι μικρότερες εισφορές, αντιστοιχούν σε μικρότερες μελλοντικές συντάξεις.

Επίσης, από το σύνολο των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, θα λάβουν μόλις το 40% υπό μορφή σύνταξης. Επιπλέον, οι μειωμένες εισφορές επιφέρουν κατά μέσο όρο εθνική σύνταξη στα όρια των 172 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη μόλις...30 ευρώ.