Οικονομία

Ποιες γυναίκες θεμελιώνουν σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας

Ποιες γυναίκες θεμελιώνουν σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας
Ποιες γυναίκες θεμελιώνουν σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας Σε σύνταξη μπορούν να βγουν από τα 50 μέχρι τα 58 χιλιάδες γυναίκες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν την συνταξιοδότηση τους.

Μεγάλες κερδισμένες είναι όσες θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010 .Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται αντιμέτωπες με την διαθεσιμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν επηρεάζονται εφόσον έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ακόμη όμως κι αν βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαθεσιμότητα ως ένα είδος σκαλοπατιού για την συνταξιοδότηση, καθώς η σύνταξη δεν υπολογίζεται με τις αποδοχές της διαθεσιμότητας αλλά με αυτές του Οκτωβρίου 2011.

Οι ευνοϊκές διατάξεις για την συνταξιοδότηση αφορούν κυρίως μητέρες ανηλίκων, που είναι ασφαλισμένες το Δημοσίου των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ- τράπεζες , του ΙΚΑ και τον τομέα ασφάλισης νομικών. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες με τρία παιδιά, που ασφαλίζονται στο Δημόσιο και στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Πλήρη σύνταξη στα 58 θεμελιώνουν και όσες γυναίκες έχουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Η ρύθμιση αυτή αγγίζει ασφαλισμένες στο Δημόσιο, στα ειδικά ταμεία και στο ΕΤΑΑ. Παράλληλα, δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορούν να θεμελιώσουν με μειωμένη σύνταξη και γυναίκες χωρίς ανήλικα τέκνα αξιοποιώντας μια σειρά διατάξεων αλλά μόνο για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Σε περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 62, ενώ δεν υπάρχουν πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων.