Οικονομία

Ξεκίνησε η διπλή ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ

Ξεκίνησε η διπλή ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ
Ανοιξε η διπλή ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ Ανοιξέ η ταυτόχρονη ρύθμιση στο ΙΚΑ για οφειλές πρίν το 2013 αλλά και για οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές του 2013.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ και παρουσίασε για ακόμη μια φορά πρώτο το dikaiologitika.gr ανοίγει η δυνατότητα να ενταχθούν οι εργοδότες στην ρύθμιση της Νέας Αρχής (ρύθμιση για τις οφειλές έως και το 2012 σε 48 δόσεις) που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ενταχθούν λόγω οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές του 2013

Από χθες οι εργοδότες η ταυτόχρονη ρύθμιση για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του Α' εξαμήνου του τρέχοντος έτους σε 12 μηνιαίες δόσεις  και έτσι να υπαχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων ετών σε έως και 48 δόσεις (Νέα Αρχή).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί την ταυτόχρονη υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις της ρύθμισης της Νέας Αρχής και της Πάγιας Ρύθμισης θα πρέπει να υποβάλει σχετικές αιτήσεις για κάθε τύπο ρύθμισης ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης για κάθε ρύθμιση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η ρύθμιση θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία ώστε να εισπραχθεί μέρος από τα συσσωρευμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οφειλέτες με κύρια οφειλή έως 5.000 € σε κάθε τύπο ρύθμισης προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση και δηλώνουν βιωσιμότητα των διακανονισμών και αν έχουν καταδικαστεί ή έχουν ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Εργοδότες με κύρια οφειλή άνω των 5.000 € σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης διακρίνονται σε: οφειλέτες με καθυστερούμενα έως 75.000 € στη Νέα Αρχή και έως 50.000 € στην Πάγια Ρύθμιση, οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 75.000 € για τη Νέα Αρχή ή πάνω από 50.000 € για την Πάγια Ρύθμιση και, τέλος, εργοδότες με οφειλή άνω των 300.000 € στη Νέα Αρχή ή άνω των 150.000 € στην Πάγια Ρύθμιση.  

Οσοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων οφείλουν να προσκομίσουν πληροφορίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία: κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία (Ε9 ή ΕΤΑΚ), οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή ετήσιο εισόδημα, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (IBAN), οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου