Οικονομία

Ήττα στα εργασιακά προανήγγειλε έμμεσα η Αχτσιόγλου στη Βουλή

Ήττα στα εργασιακά προανήγγειλε έμμεσα η Αχτσιόγλου στη Βουλή
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Έμμεση προαναγγελία ήττας στα Εργασιακά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της κ. Έφης Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Κρίση για την μεταρρύθμιση και ανάπτυξη».

Στην υποενότητα «Εργασία – Ανάπτυξη» τοποθετήθηκε η υπουργός Εργασίας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να εκτιμάμε τις μάχες έξω από το πεδίο συσχετισμών στο οποίο διεξάγονται. Οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον των ελληνικών θέσεων» υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι «κάτι παίρνουμε, κάτι αφήνουμε, τίποτα δεν χάνεται. Είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στόχος είναι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την Ευρώπη στα εργασιακά. Ακολούθως, περιέγραψε τους τρεις βασικούς άξονες των ελληνικών προτάσεων για τα εργασιακά, οι οποίοι είναι:

- Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Μάλιστα προέβη σε σύγκριση ανάμεσα στις ηλικιακές κατηγορίες 20 – 25 και 25 – 30 ετών για να δείξει ότι στην πρώτη περίπτωση παρά το γεγονός ότι οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη.

- Ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, μέσω της επαναφοράς της αρχής της επεκτασιμότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις που θα δεσμεύονται για την ισχύ της κλαδικής σύμβασης να καλύπτουν περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού του κλάδου. Κάτι τέτοιο, όπως επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, σήμερα μπορεί αξιόπιστα να βρεθεί μέσω του συστήματος Εργάνη.

- Αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω ισχυρής κρατικής παρέμβασης.

- Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας μέσω:
Α) εντατικοποίηση των ελέγχων,
Β) αναμόρφωσης των προστίμων, ώστε να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους ώστε να καταγγείλουν παραβατικές συμπεριφορές,
Γ) αποκλεισμού των επιχειρήσεων με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας από μελλοντικές δημόσιες συμβάσεις.

Στο μεταξύ, στο ίδιο συνέδριο, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, κ. Γιώργος Αργείτης, χαρακτήρισε «απολύτως ιδεοληπτική» τη λήψη των μέτρων που ισχύουν εκ μέρους των δανειστών μας, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και τις νέες παρεμβάσεις είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αργείτης:
- Το 2016 υπογράφτηκαν μόλις 10 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ το 95,2% των συμβάσεων ήταν επιχειρησιακές.
- Η εξάπλωση των επιχειρησιακών συμβάσεων οδήγησε στη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
- Η πλήρης απασχόληση υποχώρησε στο 45,3% και οι ευέλικτες μορφές εργασίας εκτινάχθηκαν στο 54,7% από 21% που ήταν το 2009.
- Η φτώχεια έχει αγγίξει το 35,7%.
- Το 70% των ανέργων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
- Η φτώχεια των μισθωτών φτάνει στο 18% ενώ τριπλάσιο είναι το ποσοστό της φτώχειας για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.