Οικονομία

Μειώθηκε «στα χαρτιά» η ανασφάλιστη εργασία – Θραύση της «κρυφής» μερικής απασχόλησης

Μειώθηκε «στα χαρτιά» η ανασφάλιστη εργασία – Θραύση της «κρυφής» μερικής απασχόλησης
Μείωση «στα χαρτιά» κατέγραψε η ανασφάλιστη εργασία, υποχωρώντας το 2016, στα επίπεδα του 14%. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος «Άρτεμις» διαπιστώνεται σημαντική υποχώρηση συγκριτικά με το 40% που είχε προσεγγίσει η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, προ τριετίας.

Μόνο που πρόκειται για μια μείωση… εικονικής πραγματικότητας, αφού την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική αύξηση της «κρυφής» μερικής απασχόλησης. Οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) δείχνουν ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί για να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, αλλά αντίθετα, εργάζονται πλήρες οκτάωρο…

Μετά από δύο χρόνια που το σύστημα Άρτεμις βρισκόταν ουσιαστικά σε απραξία (τελευταία έκθεση είχε δημοσιευτεί την άνοιξη του 2015), δόθηκε η εντολή να ετοιμαστεί η ετήσια έκθεση για την περσινή χρονιά. Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης που βρίσκονται στη διάθεση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, δείχνουν ξεκάθαρα τη νέα τάση στην αγορά εργασίας που δείχνει ότι οι εργοδότες έχουν βρει τον τρόπο για να προσαρμοστούν έτσι ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο που επιβάλλεται και ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Ακόμα και έτσι όμως, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι το τέλος του 2016, επιβλήθηκαν πρόστιμα που συνολικά ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ. Μόνο την περσινή χρονιά τα πρόστιμα για ανασφάλιστη και αδήλωτη απασχόληση έφτασαν στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 25% των παραπάνω ποσών τα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόστιμο. Τα υπόλοιπα οι εργοδότες επιλέγουν είτε να τα εντάξουν σε κάποια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις, είτε προτιμούν να διεκδικήσουν την αναίρεσή τους, μέσω της δικαστικής οδού. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον προσαυξήσεις στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή η κρυπτόμενη μερική απασχόληση φαίνεται ότι κάνει θραύση. Γι’ αυτό από τους περίπου 60.000 ελέγχους που γίνονται ετησίως, 30.000 για εργατικές παραβάσεις άλλοι τόσοι περίπου για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τώρα πια οι περισσότερες παραβάσεις που εντοπίζονται αφορούν την κατάθεση τροποποιητικών πινάκων που περιγράφουν την σχέση εργασίας σε μια επιχείρηση. Εκεί ακριβώς τα τετράωρα και τα δίωρα κυριαρχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.