Οικονομία

Μπαίνουν οι «υπογραφές» σε μειώσεις συντάξεων από το 2019 και αφορολόγητo

Μπαίνουν οι «υπογραφές» σε μειώσεις συντάξεων από το 2019 και αφορολόγητo
Οριστικοποιούνται οι μειώσεις στις συντάξεις από την 1η-1-2019 και στα αφορολόγητα όρια από την 1η-1-2020. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι όλα θα έχουν τελειώσει ως την Κυριακή

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εισέρχονται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων δανειστών «χτενίζοντας» τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των επομένων μηνών και ετών. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα βγάλει την τελευταία στιγμή από το... μανίκι του πρόσθετες απαιτήσεις.  Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το μπρα-ντε-φερ στο ξενοδοχείο Χίλτον έως μεθαύριο, Κυριακή. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν νομίζω ότι έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία».

Για να φθάσουμε όμως λίγο πριν την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας η ελληνική πλευρά προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: αποδέχθηκε να νομοθετήσει πρόσθετα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά σε 2 ετήσιες δόσεις και περιλαμβάνουν νέες περικοπές συντάξεων από την 1η-1-2019 και σημαντική μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών από την 1η-1-2020. Μάλιστα το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, από την 1η-1-2019, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον "μνημονιακό" πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται, ειδικότερα, η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%. Αν δεν αρκέσει αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όσον αφορά στα αφορολόγητα όρια, η σημερινή έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ θα μειωθεί κατά 650 ευρώ και θα περιοριστεί στα 1.250 ευρώ. Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ με δεδομένο ότι θα συνδυαστεί με διατήρηση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης στο 22% θα οδηγήσει σε μείωση των αφορολογήτων ορίων από τα 8.636 ευρώ στα 5.682 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.909 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί (από 8.863 ευρώ), στα 6.136 ευρώ (από 9.090 ευρώ) για οικογένεια με δύο παιδιά και στα 6.591 ευρώ (από 9.545 ευρώ) για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά. Ετσι, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, θα βρεθεί να πληρώνει φόρο 290 ευρώ από το 2020.