Οικονομία

Αλλάζουν οι διαδικασίες πιστοποίησης της αναπηρίας

Αλλάζουν οι διαδικασίες πιστοποίησης της αναπηρίας
Εκτός από τη περικοπή από το 2019 της προσωπικής διαφοράς σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους (σε κύρια και επικουρική), η κυβέρνηση  θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας από την 1η Ιουλίου 2018 σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Προβλέπεται ότι εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Σε εθνικό επίπεδο, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο του 2018. Μέχρι τότε θα πρέπει η εθνική νομοθεσία να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατρούγκαλου.

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει ότι μετά τη μεταρρύθμιση του ν. Κατρούγκαλου, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ έως το 2018, κυρίως από πλευράς δαπανών (παράλληλα με την απορρόφηση του αντίκτυπου του ΣτΕ που έκρινε τα μέτρα του 2012 αντισυνταγματικά), η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων, νέος υπολογισμός στα εφάπαξ και έκδοση νέων συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή.