Οικονομία

Πετρόπουλος: Θεαματική βελτίωση στην έκδοση συντάξεων

Πετρόπουλος: Θεαματική βελτίωση στην έκδοση συντάξεων
Την εκτίμηση ότι θα «εκδοθούν όλες οι συντάξεις», καθώς έχει υπάρξει «θεαματική βελτίωση», εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στη συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «ψεύδη» τις πληροφορίες περί δυσλειτουργιών στα ταμεία και περί επιβάρυνσης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Κάλεσε δε το ΕΣΡ και τα πειθαρχικά όργανα του δημοσιογραφικού κλάδου να επιληφθούν.

Αναφερόμενος στο συμψηφισμό των εισφορών σύμφωνα με το ετήσιο εισόδημα, ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι «θα γίνει σύντομα». Επίσης, απέδωσε την όποια καθυστέρηση στην φορολογική διοίκηση με την υπόμνηση ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν, θα αντιμετωπιστούν.

Για το θέμα με τα μπλοκ παροχής υπηρεσιών ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «κάθε χρόνο ανοίγουν και κλείνουν». Το 2016 έκλεισαν 2.500 παραπάνω μπλοκάκια σε σχέση με το 2015.

Γνωστοποίησε δε ότι περίπου 18.000 εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί ως τώρα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί, αποκαλύπτοντας είτε αδήλωτες θέσεις εργασίας, είτε παραποιημένες καθώς εμφανίζονταν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικά για τις εισφορές μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε με την αλλαγή στη βάση υπολογισμού, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα εκτοξευθούν ούτε το 2018, ούτε το 2019.

Ειδική αναφορά έγινε και για το σωματείο των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Πετρόπουλος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επέρριψε ευθύνες στην εργοδοτική πλευρά κυρίως των τηλεοπτικών μέσων, σημειώνοντας με νόημα ότι «μας είχαν φλομώσει στο ψέμα ότι στηρίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ», αλλά και στα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων επειδή «δεν άσκησαν πίεση».

Έκανε λόγο για «αδιανόητη κωλυσιεργία από όργανα που λειτουργούν μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ», με συνέπεια να μην γίνεται δεκτή διατύπωση στην σχετική σύμβαση, η οποία θα επέτρεπε την δανειοδότηση του Ταμείου από τον ΕΦΚΑ με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην εγκρίνει ο πάρεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου το δάνειο. Ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε την λήψη μέτρων για την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ και τόνισε με νόημα ότι «πρέπει να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση προτού έχουμε άλλα»...