Οικονομία

Τι «κρύβει» η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας

Τι «κρύβει» η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας
Την τοποθέτηση των ζητημάτων που άπτονται της αγοράς εργασίας στην «πρώτη γραμμή», σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το πρωί στις 10, στο υπουργείο Εργασίας.

Το momentum κρίνεται ως θετικό αφού τόσο η ανεργία υποχωρεί, αργά αλλά σταθερά, ενώ την ίδια στιγμή οι θέσεις απασχόλησης αυξάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα μείνει «κανείς ατιμώρητος» εάν παραβιάζει τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε αναμένεται να προαναγγείλει ότι το θα στηριχθεί περισσότερο το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε μια προσπάθεια καλύτερης αντιμετώπισης της αδήλωτης ή της κρυφά δηλωμένης πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δείξει ενδιαφέρον για να ενημερωθεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ενημέρωση τόσο για την πορεία του νέου Ασφαλιστικού και του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χορήγηση επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα και ειδικότερα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που κορυφώνεται η θερινή τουριστική περίοδος στη χώρα, σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να μπει τέλος στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι προ ημερών το υπουργείο Εργασίας επίσημα γνωστοποίησε την επιβολή προστίμου σε τράπεζα χωρίς πάντως να αναφερθεί επίσημα στο  όνομά της… Εφεξής η εντολή που θα δώσει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του είναι «όλα στο φως».

NETWORK